Τα κακά νέα δεν έχουν τελειώσει για τα κέρδη της Ευρώπης

Bernstein: Οι ευρωπαϊκές μειώσεις των εκτιμήσεων κερδών γίνονται μόνο στα μισά του δρόμου Τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ήταν εκπληκτικά θετικά

Τα κακά νέα δεν έχουν τελειώσει για τα κέρδη της Ευρώπης

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να καθησυχάζουν για την εκπληκτικά καλή σεζόν κερδών στην Ευρώπη, καθώς πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές στις προβλέψεις κερδών, σύμφωνα με τους υπεύθυνους στρατηγικής της Sanford C. Bernstein.

Ενώ τα καθησυχαστικά αποτελέσματα της εταιρείας τέταρτου τριμήνου ώθησαν ορισμένους αναλυτές να αρχίσουν να αυξάνουν ξανά τις προσδοκίες τους για τα κέρδη, οι υπεύθυνοι στρατηγικής Mark Diver και Sarah McCarthy δήλωσαν ότι οι υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων είναι μόνο στα μισά ενός τυπικού κύκλου, με περισσότερες περικοπές να έρχονται.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι αναβαθμίσεις κερδών που βλέπουμε τώρα στην περιοχή είναι βιώσιμες πέρα από το βραχυπρόθεσμο», έγραψαν σε σημείωμά τους.

Η ανάλυσή τους για τις προηγούμενες περιόδους μείωσης των κερδών εν μέσω επιβράδυνσης ή ήπιας ύφεσης έδειξε ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώθηκαν συνήθως κατά 12%. Αυτή τη φορά, οι προσδοκίες για τα προθεσμιακά κέρδη ανά μετοχή 12 μηνών έχουν μειωθεί μόλις κατά 6% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι φόβοι για ένα μεγάλο πλήγμα στα κέρδη τέταρτου τριμήνου φαίνονται «άστοχοι», σύμφωνα με τους Diver και McCarthy. Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναφέρει αύξηση κερδών ανά μετοχή 8% από πέρυσι, 9% καλύτερη από τις προσδοκίες συναίνεσης και προκαλώντας αναβαθμίσεις εκτιμήσεων - ειδικά για τις τράπεζες, αλλά και για τις βιομηχανικές, τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές εταιρείες.

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου στήριξαν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς οι εταιρείες έδειξαν ισχυρή τιμολογιακή δύναμη παρά την αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 8% φέτος, επεκτείνοντας την άνοδό του σε περισσότερο από 20% από τον πυθμένα του τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Σίγουρα, ορισμένοι είναι πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική αύξηση των κερδών στην Ευρώπη. Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc, Emmanuel Cau, έγραψε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι χαλαρώνουν, με την παγκόσμια ανάπτυξη να σταθεροποιείται λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ, της πτώσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και της επαναλειτουργίας της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ