Την υψηλότερη επίδοση του τελευταίου 10μηνου κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Την υψηλότερη επίδοση του τελευταίου 10μηνου κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Την υψηλότερη επίδοση του τελευταίου δεκαμήνου κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2023 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, ο οποίος ανήλθε στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή προέρχεται από:

τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Κατασκευές και στο Λιανικό εμπόριο
τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων συγκριτικά με πέρυσι και, έως τώρα στον φετινό χειμώνα, οι τιμές ενέργειας δεν δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσαν, μειώνοντας κατά συνέπεια και την απαισιοδοξία.
Την ίδια ώρα όμως, παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν.

Επίσης, οι έντονες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους, σημειώνει το ΙΟΒΕ προσθέτοντας ότι συνολικά, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και ευρύτερα διατηρείται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Ουκρανία και συσσωρεύονται ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Αναλυτικότερα οι κλάδοι:

στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.
στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά.
στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια
στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ηπιότερα.
στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ