Δήμας: 21,1 εκατ. ευρώ για το Ερευνητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμας: 21,1 εκατ. ευρώ για το Ερευνητικό Κέντρο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, γεγονός που προϋποθέτει εκτεταμένες επεμβάσεις, τόσο στο κέλυφος, όσο και στον ηλεκτρομηχανικό του εξοπλισμό

 

Την απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Eρευνητικού Kέντρου Bιοΐατρικών Eπιστημών (ΕΚΕΒΕ) «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», με προϋπολογισμό 21.148.889,09 ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, γεγονός που προϋποθέτει εκτεταμένες επεμβάσεις, τόσο στο κέλυφος, όσο και στον ηλεκτρομηχανικό του εξοπλισμό.

Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ανακύκλωση υδάτων, ενώ θα γίνουν διάφορες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κυρίως για την προστασία της γειτονικής δασικής έκτασης, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων. Τέλος, προβλέπεται διαμόρφωση νέων εργαστηριακών χώρων στο εσωτερικό του κτηρίου και ανανέωση του επιστημονικού εξοπλισμού, καθώς και επέκταση των υποδομών για την παροχή νέων ερευνητικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Υπενθυμίζεται, πως η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα νέες προγραμματικές συμβάσεις ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση έξι (6) Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ).

Σημειώνεται, ότι η παραπάνω σύμβαση αποτελεί την μεγαλύτερη ενίσχυση που έλαβε το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικων Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" στην 25ετή ιστορία του και με αυτόν τον τρόπο γίνεται πραγματικότητα ο στρατηγικός σχεδιασμός του κέντρου για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου Κόμβου Βιοτεχνολογίας στη χώρα μας, με στόχο την ανάπτυξη νέων βιοϊατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων και τεχνολογιών.

Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ