Πάολο Τζεντιλόνι: Μικρότερη η συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ απ' όσο περιμέναμε

Πάολο Τζεντιλόνι: Μικρότερη η συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ απ' όσο περιμέναμε

«Η λέξη κλειδί παραμένει ασφαλώς η "αβεβαιότητα", αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε ο Επίτροπος για την Οικονομία.

Έναν μήνα πριν από τη μεγάλη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την ανταγωνιστικότητα, ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ζητά μια λογική χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα στοχευμένο ευρωπαϊκό κρατικό ταμείο και νέους δημοσιονομικούς κανόνες που διευκολύνουν τις επενδύσεις για το μέλλον.

«Η προοπτική είναι μια ελαφρά συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά όχι μια βαθιά ύφεση, αν ξέρουμε πώς να εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές», τονίζει ι κ. Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Échos.

Ο Ιταλός επίτροπος αναφέρει ότι η λέξη κλειδί για την οικονομία της ΕΕ παραμένει σίγουρα η «αβεβαιότητα», σημειώνοντας ωστόσο ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί «κάποια ενθαρρυντικά νέα», όπως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η επιστροφή των τιμών του φυσικού αερίου στα προπολεμικά επίπεδα, η ενότητα που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ως προς την παροχή της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, που αποδεικνύει ότι το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει η ΕΕ στο νέο ελάχιστο φόρο επί των κερδών των πολυεθνικών, αλλά και το χαμηλό επίπεδο (6%) της ανεργίας στην ΕΕ.

Αναφορικά με το σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρει: «Υπολογίζουμε να τη παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις και θα προτείνουμε να αναπτυχθούν διαχρονικά οι τροχιές εξυγίανσης του δημόσιου χρέους. Ως προς αυτό το θέμα, παρατηρώ με ικανοποίηση ότι οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά πρέπει να βρούμε γρήγορα τους νέους κανόνες για να καθησυχάσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Σχετικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών πολιτικών το 2023, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πορεία μιας ουδέτερης δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και οι υπερχρεωμένες χώρες να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. «Θα έχουμε μια σημαντική πρώτη συνάντηση την άνοιξη, όταν πρόκειται να λήξουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης σε πολλά κράτη μέλη. Οι προϋπολογισμοί δεν προβλέπουν παρατάσεις. Θα προχωρήσουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα; To ελπίζουμε, διότι τα μη στοχευμένα μέτρα έχουν πολύ υψηλό κόστος. Επιπλέον ενεργούν ενάντια στη νομισματική πολιτική και επιβραδύνουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε πραγματικό δημοσιονομικό συντονισμό», τονίζει καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ