ΔΝΤ: Δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί για «δύσκολη χρονιά» για την παγκόσμια οικονομία το 2023

ΔΝΤ: Δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας».

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο "Face The Nation" του CBS, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την 1η Ιανουαρίου. «Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, επιβραδύνονται ταυτόχρονα».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ήδη τον Οκτώβριο ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωθεί και ότι υπάρχει 25% πιθανότητα αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά λιγότερο από 2% το 2023, κάτι που ορίζει ως παγκόσμια ύφεση.

Εξετάζοντας τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στο CBS, η Georgieva παρουσίασε μια μικτή εικόνα της ικανότητάς τους να αντέξουν την ύφεση.

Ενώ «οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση», η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «πληγεί πολύ σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία - η μισή ΕΕ θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος», είπε. Ταυτόχρονα, η Κίνα αντιμετωπίζει μια «δύσκολη χρονιά».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η απότομη αντιστροφή της πολιτικής της Κίνας για τον Covid Zero ώθησε την οικονομική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο στον βραδύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς ο ιός σάρωσε τις μεγάλες πόλεις και ώθησε τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και τις επιχειρήσεις να κλείσουν.

Η επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες «μεταφράζεται σε αρνητικές τάσεις παγκοσμίως - όταν εξετάζουμε τις αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκεί, η εικόνα είναι ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Οι αριθμοί του δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αρνητικές ενδείξεις σε Όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη πρόκειται να αποκαλύψουν παρόμοιους τρομερούς αριθμούς για τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να προσφέρουν ανάπαυλα.

«Εάν αυτή η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ διατηρηθεί, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον κόσμο να περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ