Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πολιτικής πρέπει να είναι υψηλότερα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πολιτικής πρέπει να είναι υψηλότερα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά, λέγοντας ότι αυτό απαιτείται για να μετριαστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών καταναλωτή.

"Προς το παρόν, τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να είναι υψηλότερα για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να τον μειώσουν στον στόχο μας για 2%", δήλωσε η Λαγκάρντ στην κροατική εφημερίδα Jutarnji list. «Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη γιατί θα ήταν ακόμη χειρότερη αν αφήναμε τον πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης φέτος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λαγκάρντ, δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις, με τις αγορές και τους οικονομολόγους να αναμένουν βήματα μισής μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Ενώ αυτή η επιθετικότητα των επιτοκίων έρχεται ακριβώς καθώς επικρατεί μια οικονομική ύφεση στην περιοχή, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η «ύφεση που φοβόμασταν είναι πιθανό να είναι βραχύβια και ρηχή», επικαλούμενη τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του ιδρύματός της.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις πληθωριστικές προσδοκίες να αποσυμπιεστούν ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην αρχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ