Ο Γκίντος της ΕΚΤ βλέπει την οικονομία του ευρώ σε «πολύ δύσκολη κατάσταση»

Ο Γκίντος της ΕΚΤ βλέπει την οικονομία του ευρώ σε «πολύ δύσκολη κατάσταση»

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» που θα δοκιμάσει άτομα και επιχειρήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη», δήλωσε στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών σε συνέντευξή του στις 16 Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ. «Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις να είναι συνετοί και να εστιάζουν μακροπρόθεσμα».

Στις παρατηρήσεις του, ο Guindos επανέλαβε τα μηνύματα που κοινοποιήθηκαν στην απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου για τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένων των νέων οικονομικών προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν εκείνη την ημέρα. Ερωτηθείς για το πόσο υψηλό θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, επανέλαβε το μάντρα της ΕΚΤ ότι αυτό θα αποφασιστεί «με συνεδρίαση και με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία».

Ο Γκίντος υπογράμμισε επίσης την άποψη ότι η ευρωζώνη υφίσταται μια «βραχύβια και ρηχή ύφεση» προτού η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά το δεύτερο τρίμηνο.

«Αυτή η κατάσταση αποτελεί αναμφίβολα μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος. «Με μια ύφεση στον ορίζοντα, η τρέχουσα υψηλή αβεβαιότητα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να διανείμουν το κεφάλαιό τους. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνετοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ