Η ΕΚΤ «ρίχνει τους ρυθμούς» - Νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια

Η ΕΚΤ «ρίχνει τους ρυθμούς» - Νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης από 2%, 1,5% και 2,25%, αντίστοιχα, προηγουμένως.

Το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχωρώντας σήμερα (Πέμπτη 15/12) σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης από 2%, 1,5% και 2,25%, αντίστοιχα, προηγουμένως.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μια μικρότερη αύξηση, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο η αναθεώρηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης.

Η ηπιότερη παρέμβαση της ΕΚΤ συνιστά απόρροια της εν μέρει αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 10% (από 10,6% τον Οκτώβριο). Βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ