ΕΕ: Συμφωνία για επιπλέον ενίσχυση 20 δισ. σε ενεργειακές επενδύσεις

 ΕΕ: Συμφωνία για επιπλέον ενίσχυση 20 δισ. σε ενεργειακές επενδύσεις

 

Χρηματοδότηση από την αγορά άνθρακα σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκεντρώσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά άνθρακα για επενδύσεις προκειμένου να βοηθήσει να τερματιστεί ταχύτερα η εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Τετάρτη.

Διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης να συγκεντρώσουν το 60% των επιχορηγήσεων από ένα Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ - μια υπάρχουσα ροή εσόδων από την αγορά άνθρακα που δαπανάται επί του παρόντος σε πρωτοποριακές πράσινες τεχνολογίες.
Το υπόλοιπο 40% θα προέλθει από έσοδα από πωλήσεις αδειών CO2 που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η αγορά άνθρακα της ΕΕ αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες CO2 όταν ρυπαίνουν. Η τιμή αυτών των αδειών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τα έσοδα που λαμβάνουν οι χώρες από την πώλησή τους σε εταιρείες που εκπέμπουν CO2.
Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε τομείς όπως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τα έργα για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία.


Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει όλα να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

Οι τιμές των αδειών άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί εν μέρει από αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών που θα συρρικνώσουν την προσφορά αδειών CO2 που είναι διαθέσιμες αυτή τη δεκαετία. Η τιμή αναφοράς για την άδεια άνθρακα στην ΕΕ διαπραγματεύτηκε την Τετάρτη περίπου στα 88 ευρώ ανά τόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει τα χρήματα για νέες ενεργειακές επενδύσεις να προέρχονται από άδειες πώλησης που είναι στο «αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς» της αγοράς άνθρακα - ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην απορρόφηση των πλεονάζοντων αδειών και στην αποτροπή της υπερπροσφοράς της αγοράς.

Χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία αντιτάχθηκαν σε αυτήν την ιδέα, προειδοποιώντας ότι το "παιχνίδι" με το αποθεματικό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά και να μειώσει την τιμή του άνθρακα στην ΕΕ.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα προσπαθήσουν επίσης να συνάψουν συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα για μια ευρύτερη αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα, η οποία είναι καθοριστική για την εκπλήρωση του στόχοι της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ