Μ. Σπυράκη: Επιταχύνει τις ΑΠΕ το Ευρωκοινοβούλιο - Άμεσα φωτοβολταϊκά στις στέγες

 Μ. Σπυράκη: Επιταχύνει τις ΑΠΕ το Ευρωκοινοβούλιο - Άμεσα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πρέπει να καθαρίσουμε το σπίτι μας το συντομότερο δυνατό δήλωσε η Ευρωβουλευτής για το QuatarGate

«Ζούμε πολύ θλιβερές μέρες και πρέπει να καθαρίσουμε το σπίτι μας το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την εντολή που έχουμε». Με αυτή τη θέση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, ξεκίνησε την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως εισηγήτρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ENVI για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, στην σκιά του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει από την περασμένη Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην παρέμβαση της η κ.Σπυράκη, στη συζήτηση για την ταχύτερη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώπιον του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, τόνισε ότι στο πλαίσιο του πακέτου REPowerEU, το Κοινοβούλιο κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. «Αυτή η μεγάλη δέσμη μέτρων αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, στη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Παράλληλα, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Η κ.Σπυράκη χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο η ολομέλεια ψήφισε επιτυχώς υπέρ της REDIII και έγινε η προετοιμασία της REDIV, προκειμένου να ευνοηθούν οι καταναλωτές και να αποφευχθούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και η γραφειοκρατία.
Από δω και πέρα, διευκρίνισε η κ.Σπυράκη τα κράτη-μέλη φέρουν την ευθύνη για την ταχύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίζεται. «Ο γενικός στόχος της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 45% μέχρι το 2030, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με σημαντική βελτίωση των κατάλληλων υποδομών και της ανάπτυξης του δικτύου», είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη ότι «ο προσδιορισμός και η προώθηση των "επιλέξιμων περιοχών (go-toareas)" για υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναγνώριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως "υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος" αποτελεί μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες στις επιλέξιμες περιοχές ("go-toareas") Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις οποίες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έχει ήδη αναφέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ