Νέα αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει σε ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο

Πολωνία, Βαλτικές χώρες λένε ότι η πρόταση είναι πολύ γενναιόδωρη με τη Μόσχα Το σχέδιο της G7 στοχεύει στη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα

Νέα αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει σε ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν τις συνομιλίες για τον περιορισμό των ρωσικών τιμών του πετρελαίου, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε μια πρόταση που θεωρούν πολύ γενναιόδωρη προς τη Μόσχα.

Οι διπλωμάτες ανέμεναν να γίνει μια συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής , αλλά οι θέσεις παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το μπλοκ έχει εγκλωβιστεί σε μια μάχη για το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι εξοργισμένες με την πρόταση να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 65 δολάρια το βαρέλι, καθώς το επίπεδο είναι πάνω από τις τιμές που η Μόσχα πωλεί αργό τώρα. Η Πολωνία απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις, μηχανισμό επανεξέτασης και τιμή κάτω από το επίπεδο της αγοράς, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη.

Με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να σκάβουν τα τακούνια τους, η διαμάχη αποκάλυψε τη θεμελιώδη ένταση στην καρδιά της ιδέας του ανώτατου ορίου τιμών. Οι χώρες αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ δύο προτεραιοτήτων που είναι σχεδόν αδύνατο να επιλυθούν: προσπαθώντας να πνίξουν τα έσοδα στη Ρωσία και αποφεύγοντας δυνητικά οδυνηρές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου που θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία.

«Αν βάλεις το ανώτατο όριο τιμών πολύ ψηλά, δεν δαγκώνει πραγματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό σωστά, ώστε να έχει πραγματικά αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ναυτιλιακά έθνη όπως η Ελλάδα προτιμούν ένα υψηλότερο επίπεδο που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του εμπορίου.

Οι συνομιλίες ήταν γεμάτες επειδή στα 65 δολάρια, το ανώτατο όριο είναι πάνω από τις τιμές που ήδη δέχεται η Ρωσία για το αργό της -- ένα επίπεδο που έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να υποστηρίξει ότι είναι business as usual. Το Κρεμλίνο είχε πει ότι θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιονδήποτε υπογράψει το ανώτατο όριο -- αλλά την Πέμπτη φάνηκε να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να μαλακώσει τη στάση του.

Μια προθεσμία πλησιάζει: οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου και η αναστάτωση στην αγορά πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερη εάν δεν εφαρμοστεί το ανώτατο όριο τιμών.

Οι κυρώσεις της ΕΕ θα απαγόρευαν την πρόσβαση σε ασφάλιση και υπηρεσίες για κάθε πλοίο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Το ανώτατο όριο επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά μόνο εάν το αργό αγοράζεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Οι ΗΠΑ πρότειναν το ανώτατο όριο τιμών νωρίτερα φέτος ως εναλλακτική λύση στις κυρώσεις της ΕΕ που ήταν τόσο αυστηρές που κινδύνευαν να κλείσουν τμήματα της παραγωγής.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι μια εκτίναξη των τιμών που προκλήθηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τον Πούτιν -- εκτός από καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει σε ενδείξεις ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, αμβλύνοντας την πίεση στην παγκόσμια αγορά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συνομιλίες την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ