ΕΚΤ: Στο 2,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου

 ΕΚΤ: Στο 2,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου

H  ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις σήμερα sthn αγορά ομολόγων. Η προοπτική μιας νέας μεγάλης αύξησης του επιτοκίου από την ΕΚΤ σε λίγες ήμερες, σε συνδυασμό με την έναρξη ενός κύκλου «ποσοτικής σύσφιξης», συντηρούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Bostjan Vasle και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75% και στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις (δηλαδή συνολικά κατά 1,5%) έως το τέλος του χρόνου, ενώ θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά την συρρίκνωση του ισολογισμού της (σ.σ. ποσοτική σύσφιξη) από το 2023.

«Δεδομένης της δυναμικής τόσο του δομικού πληθωρισμού όσο και του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε με αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. «Νομίζω ότι ο πιο πρόσφατος ρυθμός μας για πεζοπορίες είναι κατάλληλος και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις».

Αν επαληθευτεί τελικά η εκτίμηση του Σλοβένου Κεντρικού Τραπεζίτη τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους θα έχει φθάσει το 2,75% το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς οικονομολόγους ως το επίπεδο του «ουδέτερου επιτοκίου».

Οσον αφορά στη νομισματική σύσφιξη ήδη καταγράφηκε σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου διμήνου μία μικρή μείωση κατά περίπου 4 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Συνολικά βέβαια η ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ! Η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολο τον δανεισμό των κρατών - μελών της Ε.Ε την επόμενη χρονιά, σε μία συγκυρία όπου οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτιμάται ότι συνολικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα χρειαστεί ν΄αντλήσουν από τις αγορές τους χρόνου περί τα 400 δισ. ευρώ από 120 - 150 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ν΄αντλήσουν φέτος.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,80% από 4,89%, χθες έναντι 2,35% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,45% από 2,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9740 δολάρια από το επίπεδο των 0,9758 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0.9717 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ