Δύσκολη οικονομικά εβδομάδα σε όλα τα μέτωπα.

Αναταραχή και αρνητικά μυνήματα σε όλο το φάσμα των οικονομικών εξελίξεων.

Δύσκολη οικονομικά εβδομάδα σε όλα τα μέτωπα.

Εξαιρετικά δύσκολη προδιαγράφεται στο μέτωπο της οικονομίας η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, με δεδομένο ότι σε όλα τα μέτωπα υπάρχει επιδείνωση των συνθηκών. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του μετά και το πλήγμα το οποίο δέχθηκε  η γέφυρα της Κριμαίας για την οποία κατηγορεί την Ουκρανία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλαπλά πλήγματα με πυραύλους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση του πολέμου. Σο Λονδίνο η μάχη μεταξύ της πρθυπουργού, Λίζ Τράς,  και των συναδέλφων της βουλευτών εντέινεται. Στις αγορές, οι αναλύσεις μιλούν για μια βίαιη περίοδο στο χώρο των κερδών. Στην Κίνα, η υπομονή εξαντλείται για την πολιτική Covid, ενώ φάινετια να μπαίνει τέλος στο καταναλωτικό όνειρο της Goldman Sachs.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτινκατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα κλειδί που συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, τα πρώτα του σχόλια για ένα επεισόδιο που ανέδειξε περαιτέρω τα δεινά του στρατού του στον όγδοο μήνα της εισβολής. «Οι συντάκτες, οι εκτελεστές, οι επίτροποι είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Αλεξάντερ Μπαστρίγκιν, πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Η εκδήλωση συγκεντρώνει συνήθως κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας για να συζητήσουν θέματα εθνικής σημασίας.

Στο Λονδίνο η πρωθυπουργός, Λίζ Τράς, ετοιμάζεται για μάχη με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της, καθώς προετοιμάζει κρίσιμες συναντήσεις με βουλευτές και το υπουργικό της συμβούλιο σε μια προσπάθεια να καταστείλει κάθε προσπάθεια εξέγερσης μόλις ένα μήνα στην πρωθυπουργία της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πακέτο φορολογικών περικοπών και ένα εύθραυστο ετήσιο συνέδριο, έκαναν τις αγορές να κλονιστούν και τις αξιολογήσεις της πρωθυπουργού να πέσουν κατακόρυφα, με προειδοποιήσεις από ανώτερα στελέχη των Τόρις ότι το κόμμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη λήθη σε περίπτωση εκλογών. Την Τετάρτη, η Τράς θα απευθυνθεί απευθείας στους αντάρτες νομοθέτες των Τόρις σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία της. Η συμμετοχή των βουλευτών της είναι ζωτικής σημασίας για την Τράς, έτσι ώστε να προωθήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο μέσω του κοινοβουλίου.

Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου απομακρύνεται από την Covid-19, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να υποστηρίξει τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του ιού στο συνέδριο του κόμματος της Κίνας μία φορά στα πέντε χρόνια. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μπορούν να διαρκέσουν. Από τότε που εμφανίστηκε το αρχικό ξέσπασμα στην κεντρική πόλη Γουχάν, πολλοί άνθρωποι στην Κίνα υποστηρίζουν λίγο πολύ τα μαζικά τεστ, τα lockdown σε όλη την πόλη και την αυστηρή καραντίνα σε ξενοδοχεία, αλλά εμφανίζονται ενδείξεις ότι η υπομονή εξαντλείται. Ωστόσο, οποιαδήποτε χαλάρωση ενέχει μεγάλους κινδύνους και θα υπονόμευε την προσέγγιση του Σι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και θα κινδύνευε να τον κάνει να φαίνεται αδύναμος σε μια εποχή που η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αντιμετωπίζει κριτική για μια επιβραδυνόμενη οικονομία.

Σε επίπεδο αγορών, οι επενδυτές αναμένουν ότι αυτή η σεζόν κερδών θα ρίξει περαιτέρω τις μετοχές και θα παρακολουθήσουν σήμερα ειδικότερα την Apple, ως καμπανάκι των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Περισσότερο από το 60% των 724 ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse δηλώνουν ότι αυτή η σεζόν κερδών θα ωθήσει τον δείκτη S&P 500 χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται τέλος στη θλιβερή πορεία για τις μετοχές, μετά από μια πτώση την Παρασκευή που διέψευσε αποφασιστικά τις ελπίδες ότι το εντυπωσιακό ράλι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας θα ήταν η αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον φόβο της Wall Street ότι ακόμη και μετά το φετινό βίαιο selloff, οι μετοχές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει όλους τους κινδύνους που απορρέουν από την επιθετική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.

Μέσα σε όλα αυτά, τελειώνει και το όνειρο της Goldman Sachs, ότι η εταιρεία θα είναι ηγέτης στη λιανική τραπεζική, όπως και στη Wall Street. Η επέκταση αποδείχθηκε δαπανηρή. Ο επικεφαλής της εταιρίας, Ντέηβιντ Σόλομον, 60 ετών, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τεσσάρων ετών του στην κορυφή της Goldman, προωθώντας τους μετόχους και τα δικά του στελέχη στα οφέλη της οικοδόμησης μιας ψηφιακής τράπεζας πλήρους εξυπηρέτησης, τώρα παραπαίει. Οι υπερβάσεις κόστους και οι χαμένοι στόχοι κερδοφορίας έχουν πυροδοτήσει ένα αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της εταιρείας, με ανησυχητικά ερωτήματα από τις ρυθμιστικές αρχές και το πιο ανησυχητικό, την απογοήτευση των μετόχων.

Στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες για ένα ήπιο ξεκίνημα της εβδομάδας, αφού οι ισχυρές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προβλέψεις για πιο επιθετικές αυξήσεις της Fed στα επιτόκια. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκινούν ετήσιες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Ο Μάριο Σεντένο και ο Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ μιλούν σε εκδηλώσεις, ενώ οι Λαέλ Μπράιναρντ και Τσαρλς Έβανς της Fed μιλούν σε συνέδριο. Η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Δανία εκδίδουν στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τρίτη χειρότερη εβδομάδα του έτους για το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κλίμα, τουλάχιστον με την τοποθέτηση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Ένας δείκτης των συνολικών κερδοσκοπικών στοιχημάτων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης, των αναδυόμενων αγορών και της Ιαπωνίας υποχώρησε σε αυτό που ήταν επίσης η πέμπτη χαμηλότερη ανάγνωσή του σε πέντε χρόνια, έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της CFTC. Η αγορά της βουτιάς δεν ήταν μια στρατηγική νίκης για τους επενδυτές φέτος, με τον MSCI AC World Index να απέχει κλάσμα από το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. Η συνεχιζόμενη ισχύς στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ που αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση θολώνει την εικόνα για στοιχήματα σε έναν άξονα της Fed, την καλύτερη ευκαιρία των παγκόσμιων ταύρων μετοχών σε ένα βιώσιμο ράλι.

Το κλειδί αυτή την εβδομάδα είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία έχουν μια μη αμελητέα πιθανότητα να εκπλήξουν και να παγιώσουν τα στοιχήματα για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. Μια περαιτέρω επιτάχυνση των τιμών θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο καταλύτης που στέλνει τις μετοχές σε νέο χαμηλό για το έτος, εάν δεν έχουν ήδη φτάσει σε ένα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ