Βρυξέλλες: Οι ΥΠΕΝ της ΕΕ λένε όχι στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Βρυξέλλες: Οι ΥΠΕΝ της ΕΕ λένε όχι στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Έπεσε στο «κενό» η πρόταση της Κομισιόν - Πιέσεις από τους υπουργούς Ενέργειας για πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι κατά τη σημερινή σύνοδο αποφάσισαν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους ώστε να χαλιναγωγήσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι η επιβολή πλαφόν μόνο στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου θα ωθήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να "απαντήσει" κλείνοντας εντελώς τις στρόφιγγες προς την ΕΕ, αποστερώντας από το μπλοκ ακόμη και τις μικρές ποσότητες που φτάνουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσει το μπλοκ να πείσει τους προμηθευτές να δεχθούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου.

Ορισμένοι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προωθείται και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

"Γίνεται ευρεία συζήτηση για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών στο σύνολο του φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους διπλωμάτες, μιλώντας στο Reuters για τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας.

Στον αντίποδα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στηρίζουν την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, καθώς και την πρόταση παροχής ρευστότητας στις εταιρείες εμπορίας για να αντιμετωπίσουν τον σκόπελο των αυξημένων margin calls στις συναλλαγές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που κινούνται περίπου οκτώ φορές υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της τρέχουσας περιόδου, συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα και αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι traders αποτιμούν τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό εν μέσω των προσπαθειών της ΕΕ να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ