Διχασμένη η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Αντικρουόμενα συμφέροντα στήνουν σκηνικό κατάρρευσης

Διχασμένη η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρώπης που συναντώνται στις Βρυξέλλες την Παρασκευή δέχονται πιέσεις να συμφωνήσουν γρήγορα σε μέτρα για να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση που θα προκαλέσει οικονομική κατάρρευση.

Τα σχόλια του Βέλγου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, έφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα, καθώς προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «αποβιομηχάνιση και σοβαρό κίνδυνο θεμελιωδών κοινωνικών αναταραχών» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από τα μέσα επίπεδά τους για αυτήν την εποχή του έτους, ήταν ασταθείς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τις βαθιές ανησυχίες για την προσφορά έναντι των κυβερνητικών προσπαθειών να περιορίσουν την κρίση. Υποχώρησαν έως και 8,2% την Παρασκευή, εξαφανίζοντας το εβδομαδιαίο κέρδος.

Η Γερμανία δεν υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο της Ρωσίας επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να έχουν εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο», είπε. «Επομένως , θα ήταν ανάρμοστο να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, αλλά άλλα κράτη δεν παίρνουν κανένα».

Η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα, παρόλο που η εξάρτηση έχει μειωθεί, επίσης δεν υποστηρίζει ένα όριο τιμών, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler .

Η Γερμανία είναι επίσης κατά ενός γενικού ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, είπε. Ο Habeck υποστηρίζει ένα «ανώτατο όριο τιμών στις βασικές ενεργειακές ανάγκες», αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα όταν η χρήση τους αυξάνεται πάνω από ένα ορισμένο ποσό.

Η Πολωνία δεν βλέπει την ανάγκη για μια διμερή συμφωνία αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο με τη Γερμανία, σύμφωνα με την υπουργό Κλίματος, Άννα Μόσκβα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γειτονικό Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνούνται να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» για τέτοιες συμφωνίες, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση φυσικού αερίου στη Γερμανία.

"Οι λύσεις που έχουμε στο τραπέζι προς το παρόν είναι επαρκείς", δήλωσε ο Moskwa, αναφερόμενος στην υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των πολωνικών και γερμανικών διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου. Είναι προφανές ότι αν έχουμε πλεονάσματα στην αγορά φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας τα μοιραζόμαστε αλλά με βάση τη δική μας εθνική ασφάλεια και το εθνικό μας συμφέρον και όχι με βάση κάποιους αναγκαστικούς μηχανισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ