Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη πληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου

Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη πληρωμή δανείων 2,7 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα από τη λήξη τους δάνεια ύψους 2,7 δις. ευρώ που είχε λάβει από χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Oπως αναφέρει το Reuters, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωζώνη πριν από τη λήξη του. Η κίνηση αυτή, προσθέτει, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δις. ευρώ από τα GLF δάνεια (διμερή δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης) που λήγουν το 2023», δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του έτους.

«Με τον τρόπο αυτό, θα εξομαλύνουμε το προφίλ ωρίμανσης του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», σημείωσε ο ίδιος.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησαν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 260 δις. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009 με την παράλληλη επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας.

Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 28 δις. ευρώ, δύο χρόνια πριν από τη λήξη τους και σχεδιάζει μία αντίστοιχη στρατηγική για τα δάνεια GLF.

Οι χώρες της Ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα διμερή δάνεια συνολικού ύψους 53 δις. ευρώ, η περίοδος αποπληρωμής των οποίων εκτείνεται έως το 2041. Με τη σχεδιαζόμενη κίνηση, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δις ευρώ από τα δάνεια αυτά.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ