Γαλλία: Εφιάλτης με την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

Αύξηση ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας σε Γαλλία και Γερμανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για έκτακτη σύνοδο με θέμα την ενέργεια

Γαλλία: Εφιάλτης με την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

Η τιμή της ενέργειας στις δύο βασικές αγορές της Ευρώπης εκτινάχθηκε κατά  25% την Παρασκευή, μια χαοτική άνοδος που οδηγεί τους ηγέτες της Ευρώπης, σε έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν την κρίση.

Η ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος σε Γερμανία και Γαλλία, που ταλαιπωρούνται από τις δικές τους σοβαρές κρίσεις, σημειώνουν σχεδόν καθημερινά τιμές ρεκόρ. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου και επίσης, στην περίπτωση της Γαλλίας, λόγω μιας συνεχιζόμενης πτώσης στην πυρηνική παραγωγή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας για να συζητήσουν λύσεις σε ευρωαπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδο που κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά λόγω της «αποτυχίας της αγοράς», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, προσθέτοντας ότι μια πανευρωπαϊκή λύση δεν χρειάζεται να απαιτεί ανώτατο όριο τιμών. Η χώρα του ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν το δραστικό βήμα του περιορισμού της χρήσης ενέργειας. Η εκτίναξη των τιμών φαίνεται ότι θα αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση.

Το γαλλικό συμβόλαιο επόμενου έτους αυξήθηκε έως και 25% στα 1.130 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας AG την Παρασκευή. Το αντίστοιχο γερμανικό έκανε επίσης ρεκόρ, ανεβαίνοντας έως και 33% στα 995 ευρώ τη μεγαβατώρα για κέρδος περίπου 70% αυτή την εβδομάδα. Σε όρους αγοράς πετρελαίου, ισοδυναμεί με πάνω από 1.600 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος έρχεται καθώς τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κοινής ωφέλειας Electricite de France SA, ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επιστρέψουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο. Οι μονάδες αυτές θα αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ειδικά όσο το φυσικό αέριο παραμένει λιγοστό.

Η Γαλλία ήταν παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά με την ετήσια πυρηνική παραγωγή να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, αυτό το καθεστώς ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η διαθεσιμότητα στους αντιδραστήρες της EDF είναι μόλις 42% από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ