Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ

Το ευρώ υπολείπεται και πάλι της ισοτιμίας εν μέσω ζοφερού σκηνικού. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο

Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ

Το ευρώ έσπασε κάτω από την ισοτιμία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, καθώς ένα δολάριο που αναζωπυρώθηκε και η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα για την περιοχή άρχισαν να δαγκώνουν. Οι αναλυτές βλέπουν τη βουτιά ως την αρχή μιας βαθύτερης καθόδου.

Το ευρώ κατρακύλησε κάτω από την ισοτιμία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, καθώς το δολάριο που αναζωπυρώθηκε και η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη, άρχισαν να δαγκώνουν. Οι αναλυτές βλέπουν τη βουτιά, ως την αρχή μιας βαθύτερης καθόδου.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το κοινό νόμισμα διολίσθησε στα 0,9990 δολάρια τη Δευτέρα, πριν καταγράψει κάποιες απώλειες, εν μέσω ευρείας ισχύος του δολαρίου. Αυτό σηματοδοτεί ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο δεκαετίες, και μια μετατόπιση από μια σύντομη περίοδο ανακούφισης που το ώθησε σε περίπου 1,03 δολάρια σε ένα σημείο αυτό το μήνα. Η μεταστροφή του κλίματος έρχεται καθώς οι έμποροι επικεντρώνονται στους φόβους για παρατεταμένη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση, ενώ θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό.

«Το τέλος του καλοκαιριού βλέπει το ευρώ να πιέζεται ξανά, εν μέρει επειδή το δολάριο είναι προσφορά και εν μέρει επειδή το δαμόκλειο σπαθί που κρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale SA Kit Juckes σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι αγορές θα είναι σε επιφυλακή για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών στις αντικρουόμενες δυνάμεις των υφεσιακών κινδύνων και της εκτίναξης των τιμών στο συμπόσιο του Jackson Hole αυτής της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και θα πλαισιωθεί επίσης από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μια χαλάρωση των δεικτών των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, θα μπορούσε να είναι μια άλλη ώθηση για περαιτέρω σκληρή πολιτική από τη Fed, σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο της Morgan Stanley, David Adams, καθιστώντας τον τόνο του Powell στο Jackson Hole, δυνητικά σημαντικό καταλύτη για το δολάριο.

Οι ευκαιρίες για τους traders να κυνηγήσουν το ευρώ χαμηλότερα θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν από τα στοιχεία των Ευρωπαίων υπευθύνων προμηθειών αυτής της εβδομάδας και ενδεχομένως μια ζοφερή ανάγνωση από τη γερμανική έρευνα Ifo. Η Ευρώπη δίνει μάχη, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τις ήδη λιγοστές προμήθειες να συμπιέζονται περαιτέρω από τη διακοπή της πλωτής μεταφοράς βασικών αγαθών μετά από ένα ασυνήθιστα ξηρό καλοκαίρι.

Το ευρώ σημείωσε επίσης νέο χαμηλό επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου τη Δευτέρα και περαιτέρω ενδείξεις ύφεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποδυνάμωσή του έναντι του νομίσματος-καταφυγίου. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. βλέπουν μια πιθανότητα το ζευγάρι να πέσει στα υψηλά της δεκαετίας του '80 ή στα χαμηλά της δεκαετίας του '90 ανά ευρώ σε κατάσταση σοβαρής οικονομικής ύφεσης δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ