Κίνδυνος για το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω εφησυχασμού

Το βραχυπρόθεσμο χρέος είναι ευάλωτο με την ΕΚΤ να οδεύει προς επιβράδυνση. Η ύφεση δεν είναι ασυμβίβαστη με τον υψηλό πληθωρισμό

Κίνδυνος για το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω εφησυχασμού

Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι η αγορά εφησυχάζει σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπου η προοπτική της ύφεσης έχει πυροδοτήσει την ελκυστικότητα της προστασίας στα ομόλογα.

Το δημόσιο χρέος έχει σημειώσει ισχυρό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου, καθώς οι οικονομικές προοπτικές γίνονται δυσοίωνες και οι φόβοι για την άνοδο των τιμών καταναλωτή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, μια δεύτερη ανάγνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο ρεκόρ του 8,9%. Οι αγορές τιμολογούν μια κορύφωση περίπου 10% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Nordea Bank Abp.

Με τα χειρότερα να έρχονται στην Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αυξησούν τα επιτόκια, πιο επιθετικά από ότι πολλοί αναμένουν, ανατρέποντας ένα ράλι ομολόγων που ορισμένοι λένε ότι έχει πάει πολύ μακριά. Η Nordea βλέπει τις αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων να αυξάνονται στο 1,10% μέχρι το τέλος του έτους, σχεδόν διπλάσιες από το τρέχον επίπεδο. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Alliance Bernstein, Νικ Σάντερς, βλέπει την εύλογη αξία στο 0,8%, λέγοντας ότι ακόμη και τώρα, η αγορά δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κλίμακα των αυξήσεων που τιμολογούνται.

Το έργο της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή η νομισματική πολιτική έχει μικρή σχέση με τις τιμές της ενέργειας, τη βασική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η ενεργειακή κρίση είναι λιγότερο οξεία και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής, σύμφωνα με στοιχεία της Danske Bank.

Εν τω μεταξύ, η ξηρασία έχει οδηγήσει τον ποταμό Ρήνο, βασική εμπορική οδό, να στερέψει, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει τόσο πληθωριστικές όσο και αναπτυξιακές πιέσεις. Οι ανταλλαγές δείχνουν ότι η αγορά έχει μεταθέσει σταθερά το χρονοδιάγραμμα της κορύφωσης του πληθωρισμού.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς χρέους έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορυφή του Ιουνίου σε περίπου 0,59%. Τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες πολιτικής δείχνουν ότι η αγορά τιμολογεί περαιτέρω 109 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ φέτος, με την τελική ισοτιμία να διαμορφώνεται περίπου στο 1,45%.

Οι εκτιμήσεις λένε, ότι η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα σταματήσει να συσφίγγει. Αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν δηλώσει ότι η χαλάρωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν αλλάζει την πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπάρχουν επίσης λόγοι αισιοδοξίας για βελτίωση των προοπτικών της Ευρώπης όσο αφορά τον πληθωρισμό. Η ζήτηση για αγαθά μειώνεται και αναμένει να δει τις τιμές να μειώνονται σε ορισμένες κατηγορίες το επόμενο έτος.

Αλλά υπάρχει κίνδυνος οι πιέσεις στις τιμές να αποδειχθούν πιο σταθερές από το αναμενόμενο λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είναι επίσης πιθανό ότι οι προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς θα συνεχίσουν να κυριαρχούν έναντι της χαμηλότερης ζήτησης.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, οι χρηματαγορές έδειξαν ότι οι traders ανέμεναν μόνο περαιτέρω αυξήσεις 100 μονάδων βάσης, περίπου τις μισές από αυτές που προβλέπονταν στα τέλη Ιουλίου.

Μια ύφεση της ευρωζώνης δεν είναι ασυμβίβαστη με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός, ειδικά εάν η ύφεση προκαλείται από μαζικές διαταραχές στην παροχή φυσικού αερίου. Και σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ουδέτερη, όχι διευκολυντική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ