Ευρώπη: Πληθωρισμός ΗΠΑ, ναυσιπλοία στα ποτάμια της Ευρώπης, σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, και πετρέλαιο

Ευρώπη: Πληθωρισμός ΗΠΑ, ναυσιπλοία στα ποτάμια της Ευρώπης, σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, και πετρέλαιο

Παρά τη μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ο ποταμός Ρήνος θα είναι σύντομα αδιάβατος στα πλοία, η Πελόζι προκαλεί πονοκέφαλο στον Μπάιντεν και η Ρωσία ξαναρχίζει τις ροές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη. Τα θέματα αυτά κυριαρχούν στη συζήτηση με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμέινει και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά την άμβλυνση του πληθωρισμού, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Federal Reserve. Ο χαμηλότερος από τις προβλέψεις πληθωρισμός για τον Ιούλιο, ώθησε τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα επιτοκίων, αλλά ο πρόεδρος της Minneapolis Fed Neel Kashkari δεν έχει δει τίποτα που να αλλάζει την πορεία. Ο Kashkari θέλει το επιτόκιο αναφοράς της Fed στο 3,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023. Ο Τσαρλς Έβανς, ομόλογός του στο Σικάγο, αναμένει ότι το εύρος-στόχος θα αυξηθεί στο 3,25% έως 3,5% έως το τέλος του 2022 και στο 3,75% έως 4% έως το τέλος του 2023.

Ο ποταμός Ρήνος πρόκειται να γίνει σχεδόν αδιάβατος στα πλοία, σε ένα βασικό σημείο στη Γερμανία, καθώς τα ρηχά νερά πνίγουν τις αποστολές ενεργειακών προϊόντων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων κατά μήκος μιας από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς της Ευρώπης. Ο δείκτης στο Kaub, δυτικά της Φρανκφούρτης, προβλέπεται να πέσει στο κρίσιμο βάθος των 40 εκατοστών (λίγο κάτω από 16 ίντσες) νωρίς στις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πλωτών Οδών και Ναυτιλίας. Σε αυτό το επίπεδο, οι περισσότερες φορτηγίδες που μεταφέρουν εμπορεύματα, όπως ντίζελ και άνθρακα, δεν είναι ουσιαστικά σε θέση να διασχίσουν τον ποταμό. Ενώ ορισμένες φορτηγίδες θα εξακολουθούν να μπορούν να πλεύσουν στον Ρήνο στο Kaub, η φθίνουσα στάθμη του νερού δείχνει πώς μια κλιματική κρίση επιδεινώνει τα ενεργειακά δεινά της περιοχής.

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν έχει κάνει τη γεωπολιτική με την Κίνα «ιδιαίτερα περίπλοκη» καθώς ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζυγίζει το μέλλον των δασμών σε αγαθά άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Ο Μπάιντεν εξετάζει τι θα κάνει με τους δασμούς της εποχής Τραμπ και ζυγίζει.

Η Ρωσία ξανάρχισε τις ροές πετρελαίου μέσω ενός αγωγού προς την κεντρική Ευρώπη, αφού το μοναδικό διυλιστήριο της Ουγγαρίας παρενέβη για να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με την πληρωμή ενός τέλους διαμετακόμισης, αμβλύνοντας τους φόβους για κρίση εφοδιασμού στην περιοχή. Η συμφωνία καταβολής τελών διαμετακόμισης καλύπτει μόνο τις ροές προς τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, όχι προς την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Slovnaft, μέρος του ομίλου Mol. Η επιστροφή των νότιων ροών Druzhba θα πρέπει να αποτρέψει την επιδείνωση της ήδη σφιχτής αγοράς καυσίμων στην Κεντρική Ευρώπη κατά την έναρξη της περιόδου συντήρησης των διυλιστηρίων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες να κερδίσουν μαζί με τους παγκόσμιους ομολόγους τους, αφού η δημοσιοποίηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ περιόρισε τα στοιχήματα για επιθετικές αυξήσεις της Fed. Η ηγεσία του Κόμματος των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιεί αναμετρήσεις στο Τσέλτεναμ. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν τη σουηδική ανεργία και τον ιρλανδικό πληθωρισμό. Η σεζόν κερδών κυλάει με εταιρείες όπως η Deutsche Telekom, η Siemens και η Brookfield Asset Management που πρόκειται να δώσουν στην δημοσιότητα στοιχεία για τα κέρδη.αναφέρουν.

Σε ένα ακόμη σημάδι ότι η φετινή εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων καταρρέει, ο όρος premium που είναι ενσωματωμένος στα Treasuries αναφοράς βρίσκεται και πάλι βαθιά σε αρνητικό έδαφος.

Ένα μοντέλο της Fed της Νέας Υόρκης για το μέτρο της πρόσθετης αποζημίωσης που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα υποχώρησε απότομα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

Τα μακροπρόθεσμα ασφάλιστρα υποχώρησαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς η Fed πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και δυσκολεύτηκε να παραμείνει σε θετικό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία χρόνια.

Με την κεντρική τράπεζα να είναι αποφασισμένη να μειώσει τα ομόλογά της, το premium επέστρεψε τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας ξανά πάνω από το μηδέν, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν περισσότερο ένα μαξιλάρι έναντι των κινδύνων κατοχής μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων. Αλλά ακριβώς όπως έχει ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ της Fed και των αγορών σχετικά με το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια, υπάρχει επίσης ένα χάσμα σχετικά με το πότε θα τελειώσει η εκκαθάριση του ισολογισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γράψει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, αλλά οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν ένα τέλος κάποια στιγμή το 2023.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ παίζει επίσης ρόλο διατηρώντας ένα ανώτατο όριο στο ασφάλιστρο διάρκειας του Υπουργείου Οικονομικών. Η μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων στον κόσμο παραμένει μακριά από το φυσιολογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ