Διεθνής οικονομία: Ανάσα στην επισιτιστική κρίση και ελπίδα για αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κάνουν βουτιά καθώς τα σιτηρά της Ουκρανίας κινούνται ξανά. Η αιφνιδιαστική αύξηση της αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αμβλύνει τους φόβους για ύφεση.

Διεθνής οικονομία: Ανάσα στην επισιτιστική κρίση και ελπίδα για αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ

Σε ένα σπάνιο οικονομικό φωτεινό σημείο για τη διεθνή συγκυρία, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν περισσότερο από το 2008, καθώς τα σιτηρά της Ουκρανίας έπλεαν ξανά στις θάλασσες, προσφέροντας λίγη ανακούφιση κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής.

Το κόστος των τροφίμων βυθίστηκε σχεδόν 9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με δείκτη του ΟΗΕ. Ο δείκτης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο πριν ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας από τη Ρωσία ωθήσει τις τιμές σε ύψη ρεκόρ.

Σήμερα άλλα τρία πλοία που μετέφεραν σχεδόν 60.000 τόνους καλαμποκιού έφυγαν για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Τουρκία, ενισχύοντας τις ελπίδες για περισσότερη ανακούφιση.

Οι τιμές παραμένουν υψηλές και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Σαχέλ της Αφρικής, βιώνουν τη χειρότερη κρίση πείνας εδώ και μια δεκαετία.

Οι ξηρασίες στην Ευρώπη δεν βοηθούν, καθώς οι καλλιέργειες καταστρέφονται από τη ζέστη. Η Γαλλία δημιούργησε μια μονάδα διαχείρισης της κρίσης και προειδοποίησε ότι οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, πολύ περισσότερες από τις υψηλότερες εκτιμήσεις. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% και η αύξηση των μισθών αυξήθηκε. Η σταθερή ζήτηση εργασίας θα μετριάσει τους φόβους για ύφεση και υποδηλώνει ότι η Fed θα συνεχίσει με απότομες αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ