Οι αγορές αμφιταλατεύονται από την ένταση ΗΠΑ - Κίνας και τη σκληρή στάση της FED

Οι αγορές αμφιταλατεύονται από την ένταση ΗΠΑ - Κίνας και τη σκληρή στάση της FED

Οι αμερικανικές μετοχές αμφιταλαντεύτηκαν καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν στα άκρα εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και νέων σχολίων από αξιωματούχο της Federal Reserve.

Ο S&P 500 αμφιταλαντεύτηκε, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις κινεζικές απειλές. Είναι η πρώτη αρχηγός της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ταϊβάν από το 1997. Η Κίνα βλέπει το νησί ως έδαφός της και είχε υποσχεθεί μια απροσδιόριστη στρατιωτική απάντηση πριν από την επίσκεψη της Πελόσι.

Τα Treasuries διέγραψαν τα προηγούμενα κέρδη με τις αποδόσεις των 10ετών να γίνονται υψηλότερα αφού η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι το έργοτης κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό «δεν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ξεκίνησαν τον Αύγουστο ανάποδα, αφού οι μετοχές δημοσίευσαν τον καλύτερο μήνα από το 2020 τον Ιούλιο. Η Fed παραμένει σε περιοριστική κατάσταση μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά τα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα. Οι επενδυτές παρακολουθούν τυχόν γερακίσια σχόλια από αξιωματούχους σχετικά με την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια για τον περιορισμό του αυξημένου πληθωρισμού. Τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να κυλούν, με τις υψηλότερες τιμές να απειλούν να διαβρώσουν τα περιθώρια.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τη Cecilia Mariotti, δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για τα χρηματιστήρια να ξεθωριάσουν τους κινδύνους μιας ύφεσης στις προσδοκίες για έναν άξονα στην πολιτική γερακιών της Fed. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan Chase &Co., από την άλλη πλευρά, δήλωσαν ότι οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές βελτιώνονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε ελκυστικές αποτιμήσεις και καθώς η κορύφωση της σκληρής στάσης των επενδυτών πιθανότατα έχει περάσει.

Το ταξίδι της Πελόσι δημιουργεί ένα νέο σημείο πίεσης για τους επενδυτές που ήδη ασχολούνται με τις προοπτικές μιας αμερικανικής ύφεσης, των παγκόσμιων αυξήσεων των επιτοκίων και του πληθωρισμού που κινδυνεύει να εδραιωθεί καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις ελλείψεις τροφίμων.

Η γεωπολιτική ένταση αυτή την εβδομάδα θα συμβάλει περαιτέρω στα «ανοδικά ερείσματα» για την αγορά του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με αναλυτές.

Η προοπτική επιβράδυνσης της ζήτησης έχει μειώσει το πετρέλαιο, αφήνοντάς το κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι. Το Bitcoin έπεσε ενώ το δολάριο αυξήθηκε. Το υπεράκτιο γιουάν ενισχύθηκε στα 6,7678 ανά δολάριο από τις 10:59 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Τα μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια στο δολάριο της Ταϊβάν έδειξαν αποδυνάμωση του νομίσματος του νησιού.

Μερικές από τις κύριες κινήσεις στις αγορές:

Μετοχές

  • Το S&P 500 άλλαξε ελάχιστα από τις 10:58 π.μ. Ώρα Νέας Υόρκης
  • Ο Nasdaq 100 άλλαξε ελάχιστα
  • Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 0,5%
  • Ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3%
  • Ο δείκτης MSCI World σημείωσε άνοδο 0,1%

Νομίσματα

  • Ο δείκτης Spot του Δολαρίου Bloomberg σημείωσε άνοδο 0,4%
  • Το ευρώ υποχώρησε 0,7% στα 1,0194 δολάρια
  • Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,3% στα 1,2212 δολάρια
  • Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε 0,1% στα 131,79 ανά δολάριο

Ομόλογα

  • Η απόδοση των 10ετών Treasuries σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης στο 2,67%
  • Η απόδοση του 10ετούς έτους της Γερμανίας ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,80%
  • Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Βρετανίας ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,85%

Εμπορεύματα

  • Το αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,3% στα 94,17 δολάρια το βαρέλι
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού αυξήθηκαν 0,5% στα 1.797,40 δολάρια η ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ