Βερολίνο: Η ροή αερίου μέσω Nord Stream 1 θα επαναληφθεί μετά τις εργασίες συντήρησης

Βερολίνο: Η ροή αερίου μέσω Nord Stream 1 θα επαναληφθεί μετά τις εργασίες συντήρησης

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία επικαλείται ως "πρόσχημα" την απουσία μιας τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πως η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα επαναληφθεί μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων εργασιών συντήρησης.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν, δήλωσε πως η ροή αερίου θα επαναληφθεί αύριο, Πέμπτη, όπως έχει προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της ρωσικής κρατικής ενεργειακής εταιρίας.

Η ΕΕ προετοιμάζεται για έκτακτο σχέδιο μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου

Η Χόφμαν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η προμήθεια αερίου μπορεί να μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα αν δεν παραδοθεί γρήγορα μια τουρμπίνα που είχε σταλεί για επισκευή.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η τουρμπίνα είναι ένα πρόσχημα για να μειωθεί η ροή αερίου, όμως η ανάπτυξη μιας τουρμπίνας αντικατάστασης μολαταύτα είναι σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία επικαλείται ως "πρόσχημα" την απουσία μιας τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προκειμένου να δικαιολογήσει τις μειώσεις στις παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη.

"Πρόκειται για μια τουρμπίνα αντικατάστασης που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες μας για ένα πρόσχημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα", δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανάληψη των παραδόσεων μέσω του αγωγού στον οποίο πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης μέχρι αύριο το πρωί, επικαλούμενο κυρίως την απουσία μιας τουρμπίνας Siemens, που είναι απαραίτητη, όπως λέει, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ένα σταθμός συμπίεσης και έχει σταλεί στον Καναδά για επισκευή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως ο αγωγός μπορεί να επαναλειτουργήσει αύριο το πρωί, όμως αν η Ρωσία δεν παραλάβει την τουρμπίνα που λείπει, θα λειτουργεί στο 20% της ικανότητάς του από την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ