ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να μειώσει, σημαντικά, τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στην επόμενη έκθεσή του, καθώς οι επικεφαλής των οικονομιών, δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η επιβράδυνση των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, η συνεχιζόμενη πανδημία και η επιβράδυνση στην Κίνα, καθιστούν την αντιμετώπιση της κρίσης, πολύ πιο δύσκολη. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, είναι το ένα σοκ μετά το άλλο που πλήττουν πραγματικά την παγκόσμια οικονομία, που καθιστούν την αντιμετώπιση της κρίσης όλο και πιο δύσκολη. Υπάρχει τρομερή δυσκολία και στην ουσία αδυναμία, συντονισμού μιας παγκόσμιας απάντησης στον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους φόβους ύφεσης. Αυτό έγινε ξεκάθαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών του G-20, στο Μπάλι της Ινδονησίας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.

Το ΔΝΤ, έχει ήδη υποβαθμίσει τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,6%, από 4,4% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην έκθεσή του τον Απρίλιο. Στην αναθεώρηση που θα κάνει μέσα στο μήνα, θα υποβαθμίσει σημαντικά την πρόβλεψή του, δήλωσε η Κέυλα Παζάρμπασιογλου, Διευθυντής Στρατηγικής, Πολιτικής και Αναθεώρησης του Οργανισμού.

Είναι σαφές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή απάντηση στις αυξήσεις των τιμών που οφείλονται σε ζητήματα προσφοράς. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δρόμος, προς μια ομαλή προσγείωση στενεύει. Κάποιοι αναλυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά σίγουρα όχι πολύ εύκολο. Όπως αναφέρουν, όταν οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν νομισματική πολιτική με ταχύ και αποφασιστικό τρόπο και έχουν μια εμπροσθοβαρή απάντηση στον πληθωρισμό, αυτό είναι πιο ευνοϊκό για μια ομαλή προσγείωση.

Υπάρχουν κάποιοι Κεντρικοί Τραπεζίτες, που συνεχίζουν να στηρίζουν μια πολιτική διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύοντας ότι η σύσφιξη πολύ νωρίς θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να βυθίσει τις οικονομίες, οι οποίες μόλις εξέρχονται από μια ύφεση που οφείλεται στην πανδημία, σε στασιμοπληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ