Ο δισταγμός των αγορών απέναντι στην ΕΚΤ.

Ο δισταγμός των αγορών απέναντι στην ΕΚΤ.

Οι φόβοι των επενδυτών είναι έντονοι ότι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, χάνει τη δυναμικότητα της, πριν καν προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Καταπολεμώντας τον ταχύτερο πληθωρισμό από την εισαγωγή του ευρώ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν έναν διαρκή κύκλο αυξήσεων την Πέμπτη με αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, την πρώτη από το 2011, καθώς τα χρόνια τόνωσης της οικονομίας πλησιάζουν στο τέλος τους.

Όμως, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν μια διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη, μια νέα πολιτική θύελλα στην Ιταλία και μια οικονομία που βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, καθιστούν χαμηλές τις προσδοκίες για την ήδη ανακοινωμένη πολιτική της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις για πτώση του ευρώ, πλησιάζουν τα επίπεδα όταν η πανδημία χτύπησε το 2020.

Η ΕΚΤ υπολείπεται ήδη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην αύξηση του κόστους δανεισμού καθώς αντιμετωπίζει την ισχυρότερη αύξηση των τιμών σε μια γενιά, μια απόκλιση που έριξε το ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες αυτή την εβδομάδα.

Το σοκ από τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου και τον ακόμη βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης κινδυνεύει να παρασύρει το κοινό νόμισμα στα 0,9 δολάρια, σύμφωνα με τις Nomura Holdings Inc. και BCA Research Inc. Σε αυτό το σενάριο, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της UBS Group AG βλέπουν τις αποδόσεις των 10ετών bund να κάνουν ράλι στο 0% μέχρι το τέλος του έτους από 1,1% τώρα, τερματίζοντας τη σύντομη παραμονή τους σε θετικό έδαφος.

Η προγραμματισμένη κίνηση αύξησης των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας από την ΕΚΤ θα έφερνε μόνο το επιτόκιο καταθέσεων στο μείον 0,25%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δυσκολευτούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο υψηλότερα τους επόμενους μήνες. Θα μπορούσαν ίσως να φτάσουν στο 0,5% στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά το παράθυρο κλείνει πολύ γρήγορα, διότι η Ευρώπη επιβραδύνεται ανεξάρτητα από το τι κάνει η ΕΚΤ.

Οι χρηματιστές, τιμολογούν τώρα 155 μονάδες βάσης σύσφιξης μέχρι το τέλος του έτους, από την κορύφωση άνω των 190 μονάδων βάσης στα μέσα Ιουνίου.

Ενώ υπήρξαν κάποιες εκκλήσεις από το εσωτερικό της ΕΚΤ να ξεκινήσει με ένα πιο ισχυρό βήμα μισής μονάδας, αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις και θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία. Μια αύξηση αυτού του μεγέθους παραμένει το βασικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο, με την εστίαση των αγορών να μετατοπίζεται σε αυτό που έρχεται αργότερα.

Το κλειδί για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ΕΚΤ θα είναι ένα νέο μέσο για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων νευρικοτήτων στις αγορές κρατικών ομολόγων καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Οι εργασίες για το μηχανισμό της ΕΚΤ, ο οποίος αναμένεται να αποκαλυφθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα, αφού ένα άλμα στις αποδόσεις στη χρεωμένη Ιταλία ξύπνησε μνήμες από την κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που θέλει η αγορά, είναι η απτή επιβεβαίωση του μηχανισμού. Αν η ΕΚΤ δεν δώσει αρκετές λεπτομέρειες, μπορεί να προκληθεί πανικός. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Τα περιθώρια απογοήτευσης είναι μεγάλα, με την ανακοίνωση της πρόθεσής του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, να παραιτηθεί, το κλίμα γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο. Η διαφορά μεταξύ του 10ετούς χρέους της χώρας και του χρέους της Γερμανίας είναι τώρα περίπου 215 μονάδες βάσης, το υψηλότερο σε ένα μήνα.

Η αποτυχία να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο εργαλείο θα διεύρυνε αυτό το χάσμα, με την πιθανότητα το spread να ξαναδοκιμάζει το φετινό υψηλό των 240 μονάδων βάσης.

Οι επενδυτές ανησυχούν εξίσου για τις προοπτικές για την ενέργεια. Οι οικονομικές τύχες της ηπείρου εξαρτώνται από το αν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία ξαναρχίσουν μετά τη συντήρηση στον Nord Stream 1, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, έχουν ήδη περικοπεί. Η ευρωζώνη, αντιμετωπίζει τώρα, σημαντικά βραδύτερη, ανάπτυξη και ένα μεγαλύτερο και πιο διαρκές σοκ κόστους ζωής από ότι μόλις πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ευρώ αντικατοπτρίζει αυτές τις ζοφερές προοπτικές, με την πτώση του να περιπλέκει τη μάχη της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό που είναι πλέον πάνω από τέσσερις φορές του στόχου του 2%.

Η συνολική εικόνα ισοδυναμεί με ένα τοξικό μείγμα για την ΕΚΤ, η οποία παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αυξήσεις επιτοκίων τέσσερις μήνες μετά τη Fed μπορεί να καταλήξει να σταματήσει νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές, το ενεργειακό σοκ θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση στη ζώνη του ευρώ, πολύ περισσότερο από ότι στις ΗΠΑ και όπως επισημαίνουν, η ΕΚΤ θα στραφεί κάποια στιγμή μακριά από την αποφασιστικότητά της να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, προς το να ζήσει τελικά με λίγο περισσότερο πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ