Επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε ισχυρή η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο

Επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε ισχυρή η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο

Η αύξηση του πληθωρισμού και η έλλειψη πρώτων υλών συγκρατούν τη μεταποιητική παραγωγή.

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο αλλά παρέμεινε ισχυρή, παρά την αύξηση του πληθωρισμού που περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την έλλειψη πρώτων υλών που συγκρατούν τη μεταποιητική παραγωγή, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας – που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών - υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο, με κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες να υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Καλύτερη του αναμενόμενου η δραστηριότητα

«Η μικρή μείωση του σύνθετου δείκτη PMI τον Μάιο δείχνει ότι η δραστηριότητα αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν, αλλά η ανάκαμψη των υπηρεσιών είναι πιθανό να χάσει τη δυναμική της λόγω του υψηλού πληθωρισμού και η πτώση των νέων παραγγελιών δεν είναι καλός οιωνός για τη βιομηχανία», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 από 57,7 μονάδες, καθώς η αύξηση των τιμών έκανε κάποιους καταναλωτές επιφυλακτικούς.

Η ζήτηση υπηρεσιών επιβραδύνθηκε αλλά οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 55,5 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, αλλά ο δείκτης παραγωγή αυξήθηκε στις 51,2 από 50,7 μονάδες.

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

Τα νέα lockdown στην Κίνα για τον κορονοϊό και ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, εκτινάσσοντας τις τιμές των πρώτων υλών και περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτές.

Οι τιμές εισροών και εκροών των εργοστασίων της Ευρωζώνης παρέμειναν υψηλές, με τις εταιρείες να μετακυλίουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών στους πελάτες τους. Ο δείκτης τιμών εκροών υποχώρησε, πάντως, στις 76 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ