Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή και να βρει εναλλακτικές για το ρωσικό αέριο

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή και να βρει εναλλακτικές για το ρωσικό αέριο

Η Μόσχα διέκοψε χθες την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σε φυσικό αέριο.

 

Η Ευρώπη οφείλει να είναι "πιο ισχυρή" και να βρει "εναλλακτικές" για να μην χρησιμοποιεί πλέον ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα από την Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Η Μόσχα διέκοψε χθες την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σε φυσικό αέριο.

"Εδώ και λίγους μήνες, δεν θα είχαμε ποτέ διανοηθεί ότι θα βρεθούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα έχουμε εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ από το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, που καταστράφηκε κατά την ρωσική κατοχή του τον Μάρτιο. "Εάν η Βουλγαρία έχει εναλλακτική, όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο. Οφείλουμε να είμαστε πιο ισχυροί, οφείλουμε να είμαστε πιο σκληροί", πρόσθεσε.

Από χθες, η Βουλγαρία, όπως και η Πολωνία, τροφοδοτούνται σε φυσικό αέριο "μέσω των γειτόνων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση", μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλοντας τον εκβιασμό της Μόσχας.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνέλθουν εκτάκτως στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκαναν τις πληρωμές σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που θα δεχθούν να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα εκτεθούν σε υψηλό δικαστικό κίνδυνο, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ