Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης πως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο γ' τρίμηνο του 2022

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε πως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο γ' τρίμηνο του 2022, τονίζοντας πως «το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής».

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διαμορφωθούν μηνιαίως σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Στο ζήτημα των επιτοκίων, η ΕΚΤ σημειώνει πως κάθε αναπροσαρμογή τους θα γίνει λίγο αφότου ολοκληρωθούν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, προσθέτοντας πως οι αλλαγές στα επιτόκια θα είναι «σταδιακές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ