Μ. Βαρβιτσιώτης: Στόχος της ΕΕ η επάρκεια φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στόχος της ΕΕ η επάρκεια φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσει τις προμήθειες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

H κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει κατά 10% την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει βάλει σε λειτουργία τα λιγνιτικά εργοστάσια, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσει τις προμήθειες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραπέμποντας στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά 90,1" ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση πλήρωσης των δεξαμενών φυσικού αερίου κατά 90% μέσα στο επόμενο εξάμηνο, έτσι ώστε να μην προκύψει ζήτημα έλλειψης ενόψει του επόμενου χειμώνα, ενώ το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τον έλεγχο των τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ συζητείται και η πρόταση αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το αίτημα του κ. Πούτιν για πληρωμές τού φυσικού αερίου σε ρούβλια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση τα υφιστάμενα συμβόλαια και τόνισε ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος θα πιέσει την Ευρώπη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα υποχωρήσουμε».

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει ποτέ τη διεθνή διπλωματική προσπάθεια κατά της αμφισβήτησης από την πλευρά της Άγκυρας της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν σταματά να μιλά με τους γείτονές της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διαπραγματεύεται ή υποχωρεί στα θέματα εθνικής κυριαρχίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ