Αλέξης Πατέλης: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Αλέξης Πατέλης: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Τι είπε μιλώντας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Εφικτή χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, παρά τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες, σημειώνοντας με νόημα ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε δύο φορές μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023» είπε ο κ. Πατέλης.

«Το υψηλό χρέος είναι πρόβλημα μακροπρόθεσμα μόνο αν δεν μπορείς να το μειώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την ανάπτυξη και έτσι θα μειώσει το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να χάσει φέτος έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είναι το ετήσιο μερίδιο από τη Ρωσία.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μέσω της πράσινης μετάβασης, και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας ότι η νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα που πλήττει την Ελλάδα, κυρίως μέσω της αγοράς εμπορευμάτων, δεν σταματά τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για 250 νομοθετικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2019 και στάθηκε αφενός στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για το ιδιωτικό χρέος.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ