Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»: Υποβλήθηκε το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ

Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»: Υποβλήθηκε το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ

Έπειτα από την έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Το πρώτο αίτημα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέβαλε την Τετάρτη η Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, μετά και την πλήρη και ενδελεχή ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων και στόχων.

Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα.


Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ΕΕ και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αυτού του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των Τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προχρηματοδότηση, από τις αρχές Αυγούστου, συνολικού ύψους 3,96 δισ. ευρώ (2,31 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ για δάνεια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ