Χρ. Δήμας: Αναγκαία η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

 Χρ. Δήμας: Αναγκαία η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

 

Τα «επόμενα βήματα είναι στο Διάστημα και τους δορυφόρους» σημείωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας

 

Στην ανάγκη να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας κατά την παρέμβασή του στο 1ο συνέδριο «Athens Space& Satellite Industry Summit» σημειώνοντας πως τα «επόμενα βήματα είναι στο Διάστημα και τους δορυφόρους».

Ο κ. Δήμας έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της έρευνας, επισημαίνοντας πως στόχος παραμένει η βελτίωσή τους. Η σημασία του στόχου αυτού αποτυπώνεται στο γεγονός πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην έρευνα αιχμής, επιστρέφονται στην πραγματική οικονομία έντεκα ευρώ. Η χώρα μας βρίσκεται στην 20η θέση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Καινοτομίας, βρέθηκε ωστόσο τον τελευταίο χρόνο στην πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση. Ως προς τις δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη βρίσκεται στην 16η θέση, έχει όμως αλλάξει η κατανομή των δαπανών καθώς το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται πλέον από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και η επιπλέον χρηματοδότηση της έρευνας» τόνισε ο κ. Δήμας. Όπως συμπλήρωσε, στις δράσεις της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση της δαπάνης για την έρευνα περιλαμβάνονται η αύξηση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και η γενικότερα η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου φορολογικού πλαισίου, αλλά και η δημιουργία μιας «πολιτείας καινοτομίας» στην Αττική. Αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας από εταιρίες όπως η Pfizer και η Volkswagen. Ως προς τις πολιτικές της χώρας μας σε σχέση με το διάστημα, ο κ. Δήμας σημείωσε πως «ήδη έχει βγει ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός διαστημικών τεχνολογιών», βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας σε συγκεκριμένα τεχνολογικά πεδία, ενώ στον τομέα έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις.

«Υπάρχει πολύ σημαντική προοπτική να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες ώστε να έχουμε προϊόντα που αξιοποιούν το διάστημα» κατέληξε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ