Τέλος χρόνου για αδήλωτα τετραγωνικά και φορολογικές δηλώσεις

Τέλος χρόνου για αδήλωτα τετραγωνικά και φορολογικές δηλώσεις

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ενώ όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019 πρέπει να σπεύσουν.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά στα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι ήδη δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά: Εν προκειμένω είναι λιγότερα από όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ρύθμιση, σημειώνει το υπουργείο, μπορεί να γίνει ταχύτατα από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς του Taxis.

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9.

Η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Διευκρινίζεται επίσης, ότι όσοι κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών.

Προς το παρόν, 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.

Στο μεταξύ, στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς προοπτική νέας παράτασης. Οι φορολογούμενοι θα έχουν μόλις τρεις ημέρες στη διάθεσή τους για να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης.