Ξεκινά το παζάρι στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας

Ξεκινά το παζάρι στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης

Με αρκετή αβεβαιότητα ξεκινούν το απόγευμα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη δομή και λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η σύνοδος είναι η πρώτη μετά από εκείνη του Φεβρουαρίου που πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία των ηγετών και στη διάρκεια του διημέρου θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές όσον αφορά στον τρόπο κατανομής των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πρόταση που έχει διατυπώσει η Κομισιόν προβλέπει τη συγκέντρωση των κεφαλαίων με διαδοχικές εξόδους της ίδιας της Κομισιόν στις διεθνείς αγορές σε διαφορετικές φάσεις στην ερχόμενη τετραετία. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, από τα 750 δισ. τα 500 δισ. θα δοθούν στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. με τη μορφή δανείων. Η αποπληρωμή των δανείων θα ξεκινήσει το 2028 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2058, ενώ η Κομισιόν σχεδιάζει την εισαγωγή φόρου στις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, επιβολής ειδικού τέλους για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά και επιβολής φόρου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την αποπληρωμή των δανείων.

Η συγκεκριμένη κατανομή που προτείνει η Κομισιόν συναντά τις αντιρρήσεις των «φειδωλών 4», δηλαδή της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας που εκτιμούν πως με την υφιστάμενη μορφή της η πρόταση θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους στα επόμενα χρόνια.

Αντιρρήσεις υπάρχουν και για τη φόρμουλα υπολογισμού βάσει της οποίας κατανέμονται τα ποσά σε κάθε χώρα. Η Κομισιόν έχει προτείνει να λαμβάνεται υπόψιν την πορεία της ανεργίας και του ΑΕΠ στην περίοδο 2015 – 2019. Στη συμβιβαστική του πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνει να ληφθεί υπόψιν μόνο η πορεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και θα έχει δυνατότητα λήψης δανείων ύψους 9,5 δισ.

Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία υπογράμμισε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Σκάι, στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση με θέμα την Τουρκία και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Σαρλ Μισέλ ο οποίος την πρότεινε, και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ