Θολό τοπίο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Θολό τοπίο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χαμηλά διατηρεί τον πήχυ των προσδοκιών η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής όπου θα συζητηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προτάσεις για τη λειτουργία του.

Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα η καγκελάριος ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε συμφωνία, δεδομένου ότι παραμένουν οι διαφορές στους κόλπους τους.

Μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιο. Προειδοποίησε πως «ο δρόμος είναι ανώμαλος», καθώς στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου -η οποία θα είναι η πρώτη μετά από εκείνη του Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ηγετών- αναμένεται και πάλι να εκφραστούν οι διαφορετικές θέσεις που εκφράζει το γκρουπ των «συγκρατημένων» χωρών που διαφωνούν με το σκεπτικό των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάπτυξης. Το Ταμείο, ύψους 750 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 438 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, 73 δισ. σε εγγυήσεις και 250 δισ. σε δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο μια ομάδα χωρών στην οποία μετέχουν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θεωρούν λανθασμένο τον σχεδιασμό που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των επιδοτήσεων και θέλουν αυστηρότερους όρους για την παροχή χρηματοδότησης στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα θα λάβει ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ με τα 22,5 δισ. να αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις και τα 9,5 δισ. σε δάνεια.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη χρειάζεται «λύσεις, όχι παραισθήσεις και φόβο». «Η Ιστορία έχει διδάξει πως η καλύτερη αντίδραση δεν έχει αξία όταν πραγματοποιείται πολύ αργά» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ