Έκτακτη Σύνοδος στις 17-18 Ιουλίου για την ανάκαμψη

Έκτακτη Σύνοδος στις 17-18 Ιουλίου για την ανάκαμψη

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν κυριολεκτικά αυτή τη φορά οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. καθώς η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε νωρίτερα την ασυνήθιστη απόφαση για διήμερη σύνοδο που θα ξεκινήσει ημέρα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί Σάββατο, εκτός απροόπτου.

Οι 27 αναμένεται να συζητήσουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο οποίο δεσπόζει η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί με έξοδο της Κομισιόν στις αγορές.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τη Γερμανία να έχει λάβει -από την 1η Ιουλίου- τη σκυτάλη για την προεδρία της Ε.Ε. και σε αυτή θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη ομοφωνία για τη διάθεση των κονδυλίων. Μεγάλες αντιρρήσεις στο σχέδιο της Κομισιόν έχει εκφράσει η τετραμελής ομάδα της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας που αντιδρούν στην προοπτική της εκταμίευσης επιδοτήσεων προς τα κράτη μέλη. Άλλες χώρες της Ε.Ε. εκτιμούν πως η πρόταση της Κομισιόν δεσμεύει υπερβολικά μεγάλα ποσά σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία του κορονοϊού. Σε μια προσπάθεια κάμψης των αντιρρήσεων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στην Ολλανδία την Πέμπτη, ενώ αναμένονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις και με τις υπόλοιπες χώρες της λεγόμενης «ομάδας των φειδωλών» στο διάστημα μέχρι την έναρξη της Συνόδου.

Οι 27 αναμένεται να συζητήσουν επίσης το ακανθώδες θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο ως το 2027, για το οποίο οι συζητήσεις είχαν διακοπεί κατά την τελευταία Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ