Ταμείο ανάκαμψης με μισό τρισ. ευρώ προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Ταμείο ανάκαμψης με μισό τρισ. ευρώ προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης που με 500 δισ. ευρώ ως «οπλοστάσιο» θα στηρίξει περιοχές της Ε.Ε. και κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προτείνουν Γερμανία και Γαλλία.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει και τον κλάδο του τουρισμού, ενώ όπως αναφέρει σχετικά η Deutsche Welle η ανάληψη μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνει στις κεφαλαιαγορές από την Κομισιόν εξ ονόματος της ΕΕ. Τα χρήματα δεν θα μεταβιβαστούν στα εθνικά κράτη αλλά η διαχείριση και διανομή τους θα γίνεται απευθείας από την Κομισιόν σε περιοχές και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισαν πως τα χρήματα θα διοχετευτούν με τη μορφή επιδοτήσεων στους πληττόμενους και όχι με τη μορφή δανείων. Τα κράτη-μέλη θα υποχρεωθούν να αποπληρώσουν τις χορηγήσεις ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Για τη Γερμανία, αυτό μεταφράζεται σε 135 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα συνεισφέρει το 27% του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Το BBC σχολιάζει πως με αυτή την πρόταση η Γερμανίδα καγκελάριος αλλάζει τη στάση της, αφού στο παρελθόν ήταν αντίθετη με κάθε πρόταση αμοιβαιοποίησης χρέους και σημειώνει τη δήλωση Μακρόν πως το συγκεκριμένο Ταμείο «είναι αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη για να παραμείνει ενωμένη». Οι δύο ηγέτες τόνισαν χθες πως τα κεφάλαια του Ταμείου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν καλωσόρισε την πρόταση ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για ένα «φιλόδοξο, στοχευμένο και καλοδεχούμενο» πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ