Moody’s: Αρνητική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες το “λουκέτο” της Thomas Cook

Moody’s: Αρνητική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες το “λουκέτο” της Thomas Cook

Η κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας συνιστά πιστωτικά αρνητικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζει η Moody’s.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί σε μία πρώτη φάση τον αντίκτυπο από το λουκέτο της Thomas Cook σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και υποστηρίζει πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα χαθούν θέσεις εργασίας και αρκετές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι μικρότερος αν οι αρχές λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σημειώνει η Moody’s και προσθέτει πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει την απαλλαγή των ξενοδοχείων που έχουν επηρεαστεί από την καταβολή του φόρου διαμονής.

Το 10,8% των δανείων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες έχει κατευθυνθεί στον τουρισμό και την εστίαση, όμως η επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι ευρύτερη με δεδομένη τη σύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς όπως είναι οι μεταφορές και το εμπόριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείτα η Moody’s, η Thomas Cook μετέφερε το 2018 3 εκατ. τουρίστες, που αντιστοιχούν στο 9% της συνολικής τουριστικής κίνησης για τη συγκεκριμένη χρονιά. Η εταιρεία απασχολούσε 1.000 άτομα στην Ελλάδα, ενώ το 70% των ξενοδοχείων στην Κρήτη και το 25% στην Κω είχε συμβόλαια με την Thomas Cook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ