Το αυγουστιάτικο ποντάρισμα της κυβέρνησης

Το αυγουστιάτικο ποντάρισμα της κυβέρνησης

Δύο “ραντεβού” με τους οίκους αξιολόγησης έχει για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η κυβέρνηση, με την ελπίδα αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Την αρχή θα κάνει ταυτόχρονα με την έναρξη του μήνα, στις 2 Αυγούστου η Fitch που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ-. Περίπου είκοσι ημέρες μετά, στις 23 Αυγούστου τη σκυτάλη θα πάρει η Moody’s που βαθμολογεί τη χώρα μας με Β1.

Συγκριτικά μεταξύ των δύο οίκων τη χαμηλότερη αξιολόγηση τη δίνει στη χώρα μας η Moody’s στην κλίμακα της οποίας η Ελλάδα απέχει 3 θέσεις από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Αντίστοιχα στην κλίμακα της Fitch η Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσει δύο βαθμίδες για να φτάσει στο πολυπόθητο επίπεδο του investment grade.

Η άποψη των οίκων αξιολόγησης και οι θέσεις που θα διατυπώνουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο της ρητορικής της κυβέρνησης (και της αντιπολίτευσης) στη ΔΕΘ όπου παραδοσιακά αναπτύσσονται τα σχέδια οικονομικής πολιτικής για την προσεχή περίοδο.

Εκτός από τους οίκους αξιολόγησης η κυβέρνηση κοιτά και προς την κατεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα δώσει στο προσεχές διάστημα σήμα για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή τους τον Ιούλιο του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ