Υποψηφιότητα Τσακαλώτου για το… ΔΝΤ βλέπει το CNBC

Υποψηφιότητα Τσακαλώτου για το… ΔΝΤ βλέπει το CNBC

Από τη δημιουργία του ΔΝΤ το 1945, ο επικεφαλής ήταν πάντα από την Ευρώπη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σύντομα θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής νέου επικαεφαλής, με την Christine Lagarde να εγκαταλείπει τη θέση της σε λίγους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν κάποιον από την ήπειρό τους να αναλαμβάνει τη θέση- η οποία αφορά πενταετή θητεία - και να συνεχίσει την παράδοση της ανάληψης της θέσης του επικεφαλής από Ευρωπαίο στην ηγεσία του με έδρα την Ουάσινγκτον.

Από τη δημιουργία του ΔΝΤ το 1945, ο διευθυντής ήταν πάντα από την Ευρώπη.

″Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι πρώτα να έχουμε υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, θέλουμε να είμαστε σε θέση να λάβουμε γρήγορα μια απόφαση. Τρίτον, θέλω να είναι ένας μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος παρουσιάζεται από την ΕΕ, χωρίς περιττές αντιπαλότητες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μαιρέ. Ο ισπανός ομόλογός του, η Νάντια Καλβινο, δήλωσε επίσης ότι ήταν «προτεραιότητα» να είναι ευρωπαίος.

Η Lagarde θα αντικαταστήσει τον Mario Draghi ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Οι επίσημες συζητήσεις για το ποιος θα την αντικαταστήσει στο ΔΝΤ είναι απίθανο να ξεκινήσουν μέχρι να παραδώσει την επίσημη παραίτησή της.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη μερικά ονόματα που ακούγονται και τα οποία περιλαμβάνουν:

Ο Mark Carney, ο σημερινός κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας - καναδός πολίτης ο οποίος έχει επίσης ιρλανδικά και αγγλικά διαβατήρια.

Kristalina Georgieva, από τη Βουλγαρία, η οποία σήμερα υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Ο Mario Draghi, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ένας Ιταλός υπήκοος.

ΟBenoit Coeure, επί του παρόντος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά η εντολή του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.

Ο Wolfgang Schaeuble, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επί του παρόντος στο γερμανικό κοινοβουλιο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος υλοποίησε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Εάν το διορισμό του Lagarde προχωρήσει, θα αναλάβει την ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Αυτό δίνει στο ΔΝΤ μερικούς μήνες να διορίσει τον επόμενο επικεφαλής της.

Πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία;

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από 24 μόνιμα άτομα, τα οποία εκλέγονται από μεμονωμένα κράτη μέλη ή από ομάδες χωρών. Ωστόσο, από το 2011, οι διοικητές του ΔΝΤ - εκπρόσωποι των διαφόρων χωρών μελών του ΔΝΤ, οι οποίοι είναι συνήθως υπουργοί οικονομικών ή διοικητές κεντρικών τραπεζών - μπορούν επίσης να υποβάλουν ονόματα δυνητικών υποψηφίων.

Μόλις το Εκτελεστικό Συμβούλιο καταρτίσει έναν κατάλογο τριών υποψηφίων, οι άνθρωποι αυτοί ερωτώνται και στη συνέχεια τα 24 άτομα εξετάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υποψηφίου - μέχρις ότου συμφωνήσουν σε ένα όνομα με πλειοψηφία των ψήφων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να έχει ισχυρό ρεκόρ στην οικονομική χάραξη πολιτικής σε ”ανώτερα επίπεδα”. Χρειάζονται επίσης διαχειριστικές, επικοινωνιακές και διπλωματικές δεξιότητες και το άτομο πρέπει να προέρχεται από χώρα μέλος του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ