Αντιρρήσεις από το ΔΝΤ για το πρόγραμμα παροχών

Αντιρρήσεις από το  ΔΝΤ για το πρόγραμμα παροχών

Το ΔΝΤ είναι ο πρώτος από τους δανειστές της χώρες που δημοσίως δηλώνει να διαφωνεί για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Τα μέτρα αποτελούν πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αν και παραδέχθηκε πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά, η ταχύτητα ανάκαμψης είναι αργή. Πρόσθεσε πως η χαμηλή ανάπτυξη ήταν το τίμημα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό και τη γήρανση του πληθυσμού.

Οι φόροι είναι υψηλοί, ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ και οι επενδύσεις χαμηλές, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή για μείωση του αφορολόγητου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Π. Ντόλμαν ορισμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ορισμένες μειώσεις φόρων “ρηχαίνουν” τη φορολογική βάση. Τόνισε επίσης πως η χώρα πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα 9 δισ. για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων στα δημοσιονομικά, εννοώντας την απόφαση που αναμένεται από το ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ