Αναδρομικά και “κόκκινα” δάνεια μπορεί να ξαναφέρουν τα capital controls, προειδοποιεί η Fitch

Αναδρομικά και “κόκκινα” δάνεια μπορεί να ξαναφέρουν τα capital controls, προειδοποιεί η Fitch

Δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για τα “κομμένα” δώρα και επιδόματα, καθώς και ο τραπεζικός κίνδυνος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να επαναφέρουν τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.

Η Fitch σημειώνει ότι τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί και καταγράφει το πλεόνασμα που πέτυχε το 2018 η χώρα λόγω της συγκράτησης των δαπανών και των επιπλέον εσόδων. Ωστόσο, τυχόν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα ανατρέπουν τις παρεμβάσεις στις συντάξεις του 2016 και τις περικοπές του 2012 θα προκαλέσουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, υπογραμμίζει η Fitch.

Προσθέτει πως στον τραπεζικό τομέα υπάρχει μεν βελτίωση στη δυναμική της χρηματοδότησης όμως η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών παραμένει αδύναμη.

Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος μπορεί να πυροδοτήσει χρηματοπιστωτική αστάθειας που με τη σειρά της θα επαναφέρει τα capital controls σχολιάζει η Fitch που αναφερόμενη στο πολιτικό περιβάλλον σημειώνει πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο και πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ