Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων

Το ΣτΕ αποφασίζει για τα κομμένα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εξετάσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο.

Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά, θα κριθεί από τη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ αύριο Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού τομέα αορίστου χρόνου, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Οι θεσμοί κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Αθήνα ζήτησαν τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση που να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το κόστος των αναδρομικών εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμού ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ