Στην Αθήνα και πάλι οι θεσμοί - Επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες

Στην Αθήνα και πάλι οι θεσμοί - Επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες

Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ο νόμος Κατσέλη, τα «κόκκινα» δάνεια, ο κατώτατος μισθός και οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Το σημαντικό σε αυτή την επίσκεψη είναι ότι από το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται και η αποδέσμευση της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα βρεθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και, ενδεχομένως, πλησιάζει ακόμα και τα 17 δισ. ευρώ.

Εκεί που αναμένετα μα δοθεί μεγάλη μάχη είναι ο νόμος Κατσέλη και τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις τράπεζες. Η ανησυχία των Ευρωπαίων για την επίλυση του ζητήματος αυτού είναι έκδηλη.

Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι το διάδοχο σχήμα για το νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα έχει κλειδώσει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράλληλα και την ερχόμενη Πέμπτη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αναμένεται να συζητήσουν με τον SSM τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα μέτρα που έχουν προταθεί από διάφορες πλευρές για την αντιμετώπισή του. Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν διατυπωθεί δύο προτάσεις από την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το σχέδιο του δεύτερου να υποστηρίζεται και από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή και στη συνέχεια οι διαπιστώσεις τους θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σε επίπεδο Euroworking Group στις 31 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ