Γιατί κρίνεται… ύποπτο το deal για τις συντάξεις

Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας με τους θεσμούς και το  ενδεχόμενο αναστολής και όχι κατάργησης των περικοπών

Γιατί κρίνεται… ύποπτο το deal για τις συντάξεις

 Τελειωμένη υπόθεση, χαρακτηρίζουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, την ακύρωση των περικοπών σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο δεν υπάρχει καθαρή απάντηση στο αν το deal περιλαμβάνει την κατάργηση της επίμαχης διάταξης ή απλώς την αναστολή της. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι “δεν πρόκειται να ξαναβρούμε μπροστά μας το πρόβλημα”, ωστόσο το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις εξαντλούνται στα μεγέθη μόνο του Προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού χώρου του 2019, ενισχύει το σενάριο ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα παραμείνει στο συρτάρι, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί από τους Ευρωπαίους δημοσιονομικά αναγκαίο μέσα στη δύσκολη τριετία 2020- 2022, όπου η Ελλάδα θα παραμένει σε καθεστώς “ενισχυμένης εποπτείας” κι ο στόχος του πλεονάσματος διατηρείται στο 3,5%.

 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η “βόμβα” των μειώσεων στις συντάξεις δεν εξουδετερώνεται αλλά περνάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

"Το μέτρο είναι έντονα υφεσιακό και η ακύρωση του θα επηρεάσει αμέσως θετικά την κατανάλωση”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές προδικάζοντας ότι ακόμα και οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας- Θεσμών, για το ύψος του υπερπλεονάσματος, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία, αφού η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να θυσιάσει φοροελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ, προκειμένου να γλιτώσει το “ψαλίδι” στις συντάξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για υπερπλεόνασμα 1,223 δισ ευρώ, οι Ευρωπαίοι αντιτάσσουν εκτιμήσεις για 600 εκατ. Ευρώ. Με δεδομένο ότι το συνολικό κόστος από την ακύρωση περικοπών- αντίμετρων και την πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών Τσίπρα, υπολογίζεται σε 1,1 δισ ευρώ, αυτή η διαφορά ΥΠΟΙΚ- Θεσμών για το υπερπλεόνασμα, ανοίγει μια “τρύπα” 500 εκ. ευρώ.

Η ΑΠΟΚΛΙΣΗ

Αυτή η απόκλιση στις εκτιμήσεις για το υπερπλεόνασμα οφείλεται κατ’ αρχάς στις πιο συντηρητικές προβλέψεις των Ευρωπαίων για το ΑΕΠ και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ θα είναι περίπου 1 δισ ευρώ μεγαλύτερα απ’ όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν οι Ευρωπαίοι θα λάβουν επικαιροποιημένα δημοσιομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, αυτή η απόκλιση θα μικρύνει, αλλά είναι μάλλον απίθανο να μηδενιστεί και τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βγάλει από το καλάθι, κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη λογική ότι θα “απλώσουν” σε ορίζοντα... τετραετίας, δηλαδή πέρα από τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Αν και στο “πακέτο” των φοροελαφρύνσεων, που διαφημίστηκαν δεόντως, συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι η επικοινωνιακή/πολιτική διαχείριση μιας ενδεχόμενης αναβολής τους, είναι πολύ πιο εύκολη από τις περικοπές των συντάξεων. Αυτό που δεν αλλάζει, παρά το “καρφί” του Π. Μοσκοβισί, είναι ότι η Αθήνα θα στείλει στην Κομισιόν δύο σενάρια Προϋπολογισμού, με τη λογική ότι το πρώτο είναι απλώς... σενάριο βάσης, ευελπιστώντας ότι η συμφωνία για τις συντάξεις θα επικυρωθεί στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου, πριν από την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.

Κοιτάζοντας πίσω από την κουρτίνα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που ακόμα είναι σε εξέλιξη, θα αντιληφθεί ότι την ώρα που κάποιοι υπουργοί και βουλευτές διαγκωνίζονταν για το ποιός θα... σώσει τις συντάξεις, ο Ε. Τσακαλώτος (και ο Γ. Χουλιαράκης) έκανε μασάζ στους Θεσμούς και στους ομολόγους του. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, η έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών μετά από εκείνο το ανεκδιήγητο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που φαντάζονται κάποιοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύτιμος σύμμαχος του Έλληνα υπουργού ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που στήριξε τις ελληνικές θέσεις μόλις τα στοιχεία άρχισαν να ενισχύουν τα ελληνικά επιχειρήματα. Ωστόσο, αυτό που έγειρε αποφασιστικά τη ζυγαριά ήταν η στάση της γερμανικής πλευράς, κάτι που έγινε πολύ πρόσφατα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ακόμα και στο SPD εμφανίζονταν επιφυλακτικοί, αν όχι αρνητικοί, στο να ανάψουν πράσινο φως για την ακύρωση των περικοπών- το περιβόητο “ξήλωμα του πουλόβερ” είναι ο εφιάλτης του Βερολίνου- μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να φτάνουν μηνύματα ότι η γερμανική πλευρά δεν είναι αρνητική, αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα. Πηγές από τη Ν.Δ. δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, τις πληροφορίες ότι η Καγκελαρία ενημέρωσε τον Κ. Μητσοτάκη ή το επιτελείο του για την πρόθεση της να διευκολύνει υπό προϋποθέσεις τις ελληνικές θέσεις.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ