Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε αριθμούς

Χρονιά-ρεκόρ για τη φετινή έκθεση - Ξεπερνούν τις 1.500 oι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης - Τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε αριθμούς

Τη μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας υποδέχεται η Θεσσαλονίκη, όπου από σήμερα 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου θα χτυπά η «καρδιά» του επιχειρείν, της καινοτομίας, αλλά και της αμερικανικής τεχνολογικής αριστείας.  Η ΔΕΘ  με τα πάνω από 80 χρόνια ιστορίας αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία. Σε μια περίοδο την οποία η χώρα μας αναζητά την έξοδο από την ύφεση, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

 

Η εξωστρέφεια και ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται, οι ξένες συμμετοχές, τα θεματικά αφιερώματα και ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων συνθέτουν το σκηνικό της 83ης ΔΕΘ. Με συνολικά 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι, και Τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. Οι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης –τόσο στους στεγασμένους όσο και στους υπαίθριους χώρους- και μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τ.μ., έναντι 27.191 τμ το 2017. Οι ΗΠΑ ως Τιμώμενη Χώρα καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Μάλιστα, η Αμερική φέρνει στην 83η ΔΕΘ δεκάδες ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, όπως Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin κα, ενώ η εκθεσιακή της παρουσία είναι διανθισμένη και με φορείς της εκπαίδευσης, καθώς και με εταιρείες της ασφάλειας, της άμυνας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας κα.

Η άφιξη του ίδιου του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross στην 83η ΔΕΘ και στην Θεσσαλονίκη αποδεικνύει την βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν από την Τιμώμενη Χώρα και τους εκθέτες της δεκάδες πολύ υψηλού επιπέδου παράλληλες εκδηλώσεις, φόρουμ και παρουσιάσεις. Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία.

Για πρώτη φορά έρχεται η Πορτογαλία ως κρατική συμμετοχή μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, αλλά και με επιχειρήσεις, το Ουζμπεκιστάν μέσω της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, όπως και το Μπαγκλαντές μέσω της Πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority. Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της Τιμώμενης Χώρας του 2019, Ινδίας (με 35 εταιρείες), της περσινής Τιμώμενης Χώρας, Κίνας με 30 επιχειρήσεις και τις Βουλγαρίας με 14.

Σύσφιξη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ινδίας

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ινδίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη και λειτουργεί και ως προπομπός για την 84η ΔΕΘ, όπου θα είναι τιμώμενη χώρα. Μάλιστα η συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας στην ΔΕΘ του 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της Πρέσβειρας της Ινδίας στην Ελλάδα, κ. Shamma Jain και της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo τον περασμένο Ιούλιο. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας καλωσόρισε την Πρέσβειρα της Ινδίας στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι το γεγονός πως η Ινδία θα είναι Τιμώμενη Χώρα θα αναδείξει τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, θα δώσει την δυνατότητα για σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών, επενδυτικών, αλλά και πολιτιστικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ινδία. Από την πλευρά της η κ. Shamma Jain, επισήμανε τις μακρές ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ τόνισε πως η συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας θα δώσει ώθηση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά και στην παρουσίαση των προοπτικών της Ινδικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό στην ΔΕΘ του 2019 θα δοθεί η δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση της ΔΕΘ, μέσω του θεσμού της Τιμώμενης Χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ινδία θα πάρει την «σκυτάλη» από τις ΗΠΑ για να προσθέσει το δικό της «στίγμα» στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας. Με μεγάλη συμμετοχή έρχεται και η Κίνα, συνεχίζοντας την περσινή επιτυχημένη παρουσία της, όταν είχε εκείνη την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ