Πώς θα γίνεται η μεταμνημονιακή εποπτεία: Έλεγχοι ανά τρίμηνο

Τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πώς θα γίνεται η μεταμνημονιακή εποπτεία: Έλεγχοι ανά τρίμηνο


Την άμεση εξάρτηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την μετά – προγραμματική πρόοδο της Ελλάδος προβλέπει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα και προβλέπει τριμηνιαίες αποστολές αξιολόγησης των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, μετά από απόφαση του Eurogroup.

Την εποπτεία θα ασκούν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται αναγκαίο το ΔΝΤ, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ευρωπαίκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τους όρους της ενισχυμένης υπογραμμίζοντας ότι πρόθεσή της είναι να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τη χώρα να επιτρέψει στην κανονικότητα.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου «δίπτυχου») διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους σε πρώιμο στάδιο.

Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα/Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτεία».

Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο ΕΜΣ. Ταυτόχρονα, από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.

«Οι συνέργειες μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα μεγιστοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός φόρτος εργασίας για τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η συνοχή» αναφέρεται.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε ότι «από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί».

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, υπογράμμισε ότι «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία».

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Ευρωομάδα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ανέλαβαν επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής για να ολοκληρώσουν μια σειρά βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Επισημαίνεται ότι «η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, και λοιπών αδυναμιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ