«Καμπανάκι» ΔΝΤ για χρέος - Ζητά περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Tα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για την ελληνική οικονομία

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για χρέος - Ζητά περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο


Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τον Προϋπολογισμό και υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% βλέπει μακροπρόθεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει για την υλοποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, για τα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμοστούν.
Το Ταμείο εκτιμά ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα βλάψουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τονίζει ότι το 1,5% θα ήταν ο κατάλληλος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2022 και μέχρι το 2060 αντί για το 2,2% που συμφώνησε η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Βλέπει την «μεσοπρόθεσμη» ανάπτυξη στο 1% και δηλώνει ότι οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους –ουσιαστικά οι προοπτικές μετά το 2032- παραμένουν «αβέβαιες». Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αγορές θα είναι ανοικτές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.

Αναφορικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιεί το ΔΝΤ στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, το στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι αυτοί θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς του Ταμείου για χώρες που έχουν δανειστεί σημαντικά ποσά από αυτό. Ειδικά για την Ελλάδα το πλαίσιο της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση που το χρέος της Ελλάδος στο ΔΝΤ περιοριστεί κάτω από τα περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα για τις ανάγκες του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει για το χρέος ότι: Η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντόλμαν, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα ανακοινωθεί στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Ωστόσο, η «γραμμή» του Ταμείου γίνεται αντιληπτή από την ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο ααλλά και από τα όσα είπε ο κ. Ντόλμαν: «θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Ερωτηθείς για τη μείωση των συντάξεων υποστήριξε ότι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις (σ.σ η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου) στέλνουν πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές. Ωστόσο, όταν ο κ. Ντόλμαν ερωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μείωση, ο κ. Ντόλμαν περιορίστηκε να πει ότι πλέον το ΔΝΤ ασκεί πλέον συμβουλευτικό ρόλο.

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση του αποθεματικού ασφαλείας.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που διαβλέπει το ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα, ανέφερε την αποσταθεροποίηση των αγορών (λόγω Ιταλίας), αλλά και αυτόν που σχετίζεται με την μεταρρυθμιστική κόπωση και με την υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις λόγω του εκλογικού κύκλου.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

Το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε τέλος πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους και πως θα πρέπει να επιδιώκει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ