Έρχονται ανατροπές - Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν

Αγώνας για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Έρχονται ανατροπές - Ποια κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν

Μετά το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που επικυρώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ανοίγει η πόρτα για την τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες, προκειμένου να δώσει σήμα στους θεσμούς και τις αγορές ότι θέλει να κλείσει άμεσα όλες τις εκκρεμότητες.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα το φθινόπωρο, προσβλέποντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, υπό την πίεση και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μη δώσει αφορμές για επικρίσεις από τους θεσμούς και ειδικά από το Βερολίνο.

Από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της 3ης δανειακής σύμβασης, τα 50 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ενώ ακόμη 45 πρέπει να κλείσουν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα πιο «καυτά» είναι εκείνα που αφορούν την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, που σηματοδοτεί περικοπές, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες όπως προκύπτει και από το τεχνικό μνημόνιο.

Το «άνοιγμα» στους κατασκευαστές και στους μηχανικούς που αναλαμβάνουν δημόσια έργα, χαρακτηρίζεται ως «βασικό παραδοτέο».

Επίσης, στον αναλυτικό κατάλογο του τεχνικού μνημονίου περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα ακόλουθα επαγγέλματα:

• Οδοντιάτρους: ζητούνται αλλαγές στο καθεστώς των ελάχιστων αμοιβών και στους γεωγραφικούς περιορισμούς μέσα στον Ιούνιο του 2017.

• Φυσιοθεραπευτές: μεταξύ άλλων ζητείται άρση γεωγραφικών περιορισμών μέσα στον Ιούλιο.

• Κομμωτές και μανικιουρίστες: ζητείται μείωση του απαιτούμενου χρόνου προϋπηρεσίας μέσα στον Σεπτέμβριο.

• Θεατρικές σχολές, σχολές χορού και ωδεία: σειρά περιορισμών θα πρέπει να αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

• Ενοικιάσεις αυτοκινήτων με υπηρεσίες οδηγού: η ελάχιστη διάρκεια της υπηρεσίας θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να περιοριστεί στις τρεις ώρες.

• Οδική βοήθεια: η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το τεχνικό μνημόνιο κάνει αναφορά και σε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις λιπασμάτων, τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον χώρο των μεταφορών, επαγγέλματα που συνδέονται με τον χώρο της υγείας κ.λπ. Ζητείται για παράδειγμα άμεση αναμόρφωση μέχρι το φθινόπωρο του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, άρση γεωγραφικών περιορισμών στον ιατρικό κώδικα κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ