Μαζί με τον Τσίπρα ταξιδεύουν Τσακαλώτος,Παππάς και Σακελλαρίδης για το κρίσιμο ραντεβού με Γιούνκερ

Μαζί με τον Τσίπρα ταξιδεύουν Τσακαλώτος,Παππάς και Σακελλαρίδης για το κρίσιμο ραντεβού με Γιούνκερ
Χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλευρό του ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι από την Αθήνα, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών βρίσκονται και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 15:30 στις Βρυξέλλες, όπου αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν χθες βράδυ τηλεφωνικά και ο κ. Γιούνκερ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενημέρωση τηλεφωνικά για την πρόταση των Θεσμών από τον γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Tο Bloomberg μετέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προσέρχεται σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων με τη δική της πρόταση – αυτή των 47 σελίδων που απέστειλε στους Θεσμούς τη Δευτέρα –, την οποία θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη «μέση λύση» μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. «Πάμε με τη δική μας πρόταση στις συζητήσεις, που είναι ένα ενδιάμεσο κείμενο. Δεν απαιτούμε την εφαρμογή του προγράμματός μας εξ ολοκλήρου» σημείωναν με νόημα κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαβούλευση δεν θα γίνει με βάση αποκλειστικά την πρόταση των Θεσμών.

Την προσπάθεια σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων να υποβαθμίσουν και να ακυρώσουν την ελληνική πρόταση επιχείρησε να αντικρούσει το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο τρόπο το βράδυ της Τρίτης. «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει...», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφάνισε το κείμενο της Αθήνας ως ανεπαρκές.

Η πρόταση των δανειστών θα αποσταλεί στην Αθήνα με την ένδειξη «απόρρητη» - όχι δηλαδή για δημοσίευση - και θα είναι προς διαβούλευση, άρα δεν θα έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου, έστω κι αν ορισμένοι μπορεί να την εκλάβουν έτσι.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι μία πρόταση «πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που προσέφεραν στον Σαμαρά οι δανειστές προ μηνών, αλλά μακριά φυσικά και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ένα εύκολο κείμενο» διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή το βράδυ της Τρίτης και παραδεχόταν εμμέσως ότι θα περιλαμβάνονται και επώδυνα μέτρα, καθώς «υπάρχουν ελλείμματα, λείπουν λεφτά». Ωστόσο εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι θα προσφερθεί μία βιώσιμη λύση και ότι πέρα από τη συμφωνία επί της δημοσιονομικής πολιτικής θα περιέχεται και μία σαφής δέσμευση προς άμεση υλοποίηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκτιμούσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση της αρχικής συμφωνίας, θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο – ίσως και πολύ νωρίτερα – και θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένει ότι η νέα συμφωνία θα είναι μία και ενιαία, θα προβλέπει βήματα υλοποίησης και θα ενσωματώνει τα πάντα, από την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος μέχρι και τις προβλέψεις για τη νέα πορεία. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νέο κείμενο θα λέγεται «Πολιτική Συμφωνία επί της Αρχής». Η δε αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πόσες από τις θέσεις του ΔΝΤ θα έχουν περάσει στην προτεινόμενη από τους Θεσμούς συμφωνία, καθώς το Ταμείο πιέζει για όλο και πιο σκληρές πολιτικές και επώδυνα μέτρα, ιδίως σε ασφαλιστικό, εργασιακό και δημοσιονομικά.

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών ότι η πρόταση που θα φτάσει σήμερα θα είναι διαχειρίσιμη πολιτικά, διέψευδαν πάντως άλλες πηγές που δεν κινούνται στο χώρο της κυβέρνησης, αλλά έχουν επικοινωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές «πρόταση αυτή δεν χωνεύεται, είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη» και ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έστειλε ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση».

Πάντως από την κυβέρνηση αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τι μπορεί να συμβεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε με αυτές τις γραπτές προτάσεις. Ξορκίζουν την διατήρηση της εκκρεμότητας για καιρό ακόμα, αφού έχει παραλυτικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ δεν θέλουν να μιλούν για εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για «πολιτικές εξελίξεις», αλλά είναι μάλλον σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κατά νου, ούτε «κυβερνήσεις ειδικού σκοπού», ούτε φυσικά αναδιάταξη του κυβερνητικού συνασπισμού, πολύ δε περισσότερο εάν αυτό σημαίνει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ